News

Ungaria amenință Uniunea Europeană că va bloca adoptarea Fondului de redresare economică și bugetul UE

12.07.2020 | 12:35
Ungaria ameninta Uniunea Europeana ca va bloca adoptarea Fondului de redresare economica si bugetul UE
ADVERTISEMENT

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat că țara sa ar putea bloca adoptarea Fondului de redresare economică al Uniunii Europene, precum și bugetul multianual al UE, în cazul în care alocarea fondurilor comunitare va fi condiționată de respectarea principiilor statului  de drept, transmite Mediafax.

Pentru alocarea acestor fonduri este necesar acordul unanim al țărilor membre ale Uniunii  Europene, iar miza financiară este enormă.

ADVERTISEMENT

Astfel, Fondul de redresare economică care să ajute țările UE să-și revină după epidemia COVID-19 are o valoare preconizată de 750 de miliarde de euro, iar bugetul Uniunii în perioada 2021-2027 ar urma să adune  1.100 de miliarde de euro.

Opoziția Ungaria va duce la un  blocaj financiar al Uniunii Europene

O parte dintre statele membre vor să condiționeze acordarea acestor fonduri de implementarea unor reforme economice și de respectarea strictă a standardelor democratice, ultima condiție vizând în mod special Ungaria și Polonia, criticate frecvent pentru nerespectarea unor norme ale statului  de drept.

ADVERTISEMENT

Fondurile trebuie alocate în mod corect şi flexibil. Trebuie evitat cu atenţie un lucru: amestecarea acestei situaţii cu politica. Aceasta este cea mai importantă condiţie a Ungariei. Am putea bloca prin veto acordul final, întrucât este necesară o decizie în unanimitate, dar ne-am poziţiona în opoziţie cu celelalte 26 de ţări. Acest lucru trebuie făcut doar în ultimă instanţă”, a avertizat Viktor Orban, într-un interviu acordat postului  public de radio din Ungaria

Amenințările Ungariei vin  la scurtă vreme după ce Germania, țară care tocmai a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene,  a lansat un nou avertisment către Buudapesta.

ADVERTISEMENT

Protejarea statului de drept este importantă. Intenţionăm să spunem lucrurile clar când vine vorba de Viktor Orban. Vom urmări cu atenţie ce se întâmplă acolo”, a declarat cancelarul Angela Merkel.

Orban nu pare însă impresionat de presiunile care vin din partea țărilor membre ale UE. „Liberalii se plâng mereu (…), încearcă de fiecare dată să ataşeze ideologiile lor la problemele economice din UE. Acest drum nu duce nicăieri”, a ripostat Viktor Orban.

ADVERTISEMENT

Liderii ţărilor şi instituţiilor Uniunii Europene depun eforturi pentru aprobarea noului buget comunitar destinat perioadei 2021-2027 şi a fondului de relansare economică post-pandemie, fondurile apropiindu-se de nivelul de 2.000 de miliarde de euro.

Intenția condiționării alocării fondurilor de la Bruxelles de respectarea normelor statului de drept a fost confirmată și de către președintele Consiliului European, Charles Michel, unele state susținând chiar impunerea unui mecanism dur de sancționare financiară.

La rândul său, Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene, a spus că alocarea fondurilor europene va fi condiționată și de combatere eficientă a corupției, situație în care și România ar avea de suferit.

Este un avertisment adresat Poloniei şi Ungariei, care au avut dispute cu Uniunea Europeană privind gradul de control guvernamental asupra instanţelor judiciare şi judecătorilor, dar şi României şi Bulgariei, care rămân afectate de corupţie şi de sărăcie la mulţi ani după aderarea lor la blocul comunitar”, au scris jurnaliștii de la agenția Reuters.

ADVERTISEMENT