Sport

Ungaria a ”driblat” UEFA și va avea jumătate de stadion plin la meciul cu Anglia

Ungaria - Anglia, partida programată mâine seară în UEFA Nations League, trebuia să se joace cu porțile închise. Maghiarii utilizează însă ”portița” legată de accesul copiilor și vor avea 3.000 de fani adulți în tribune.
04.06.2022 | 10:03
Ungaria a driblat UEFA si va avea jumatate de stadion plin la meciul cu Anglia
Ungaria vs Anglia, meci programat sâmbătă în UFA Nations League, a născut controverse după ce maghiarii anunță că vor avea 36.000 de fani în tribune deși au terenul suspendat de către forul european. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ungaria va juca mâine seară, pe Puskas Arena, contra Angliei, în partida de debut a grupei din UEFA Nations League. Iar jocul este unul dintre cele pe care, urmare a sancțiunilor dictate de forul european, maghiarii trebuiau să le joace fără spectatori. Doar că, forul european le permite copiilor sub 14 ani să asiste la aceste jocuri. Iar în tribune se vor afla, scrie presa engleză, 36.000 de fani, între care, în raportul permis de reglementări, și peste 3.000 de adulți!

Gareth Southgate s-a declarat suprins de știrile venite dinspre Ungaria

Ungaria a fost sancționată atât de UEFA, cât și de FIFA, anul trecut. Forul european a dictat o sancțiune pentru trei meciuri cu porțile închise pentru comportamentul discriminatoriu în timpul Euro 2020.

ADVERTISEMENT

Ulterior, s-a decis ca două dintre jocuri se vor juca fără fani. Pentru al treilea există o pedeapsă cu suspendare, cu termen de grație de doi ani. În plus, forul maghiar a fost obligat să plătească o amendă de 100.000 EUR. Și, la cele două partide fără spectatori va trebui să afișeze un banner cu sloganul ”#EqualGame”.

Ulterior, după jocul din preliminariile Cupei Mondiale, contra Angliei, Ungaria a mai primit o pedeapsă. Vizate au fost scandările rasiste împotriva jucătorilor englezi.

ADVERTISEMENT

Forul maghiar a exploatat însă, așa cum aminteam, dispozițiile UEFA. Care permit ca un număr nelimitat de copii sub 14 ani să fie prezenți în tribune. Pentru fiecare grup de 10 puști este permisă prezența unui adult. Astfel, în condițiile în care maghiarii anunță că sunt așteptați 36.000 de fani, este limpede că peste 3.000 sunt adulți.

”Cred că suntem cu toții surprinși”, a fost reacția selecționerului englez Gareth Southgate, citat de Guardian. ”Știu că și noi am invitat copii la meciurile noastre, dar că nu am fost la curent cu regulile. Nu știu care ar trebui să fie numărul celor prezenți.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ne asigurăm însă că suntem consecvenți în convingerile noastre. Și să arătăm, cum spune sloganul, că suntem uniți în ideea că discriminarea și rasismul sunt inacceptabile.

Odată ce administrăm sancțiuni, este clar că oricum s-a mers prea departe. Iar cheia este educația. Și sper ca tinerii de pe stadion să înțeleagă acel mesaj mâine.”

ADVERTISEMENT

Și englezii vor avea copii în tribune

Într-adevăr, Southgate știe că și forul englez a decis ca la primul meci acasă al echipei Angliei să invite copii. Este vorba despre partida contra Italiei, din 11 iunie.

Britanicii au primit o pedeapsă pentru două meciuri, între care unul cu suspendare (perioadă de grație doi ani) după incidentele de la finala Euro 2020. Culmea, tot un joc contra peninsularilor.

Spre deosebire de maghiari însă, englezii au anunțat că 3.000 de copii urmează să fie invitați să acel joc. Desigur, faptul că Anglia își dorește să organizeze Euro 2028, alături de alături de Irlanda de Nord, Scoția, Țara Galilor și Irlanda, îi face pe oficialii forului de la Londra să sufle și în iaurt.

Dispoziția UEFA a creat probleme

Fără îndoială, poziția lui Southgate este cumva justificată. Și aceasta pentru că există precedente care trebuie să dea de gândit. Precum jocul dintre Slavia Praga și Rangers, din septembrie 2021.

Cehii aveau terenul suspendat pentru scandări rasiste, iar în tribune au permis accesul a 10.000 de copii cu adulții aferenți. Iar Glen Kamara a fost huiduit vehement din tribune. Evident, fanii cehi nu-i iertaseră faptul că o jumătate de an înainte, Ondrej Kudela a fost suspendat 10 jocuri de către UEFA pentru abuzuri rasiale la adresa jucătorului echipei scoțiene.

ADVERTISEMENT