News

Ungaria, aproape de a pierde 13 miliarde de euro din fondurile europene. Decizia Comisiei Europene

Probleme mari pentru regimul lui Viktor Orban de la Budapesta. Ungaria ar putea pierde 13 miliarde de euro din fondurile europene. Decizia anunțată de Comisia Europeană.
30.11.2022 | 09:38
Ungaria aproape de a pierde 13 miliarde de euro din fondurile europene Decizia Comisiei Europene
Probleme pentru Viktor Orban. Ungaria ar putea pierde 13 miliarde de euro din fondurile europene. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care criza energetică a pus stăpânire pe toate sectoarele sale de activitate, Ungaria ar mai putea primi o lovitură grea din punct de vedere financiar.

Comisia Europeană ar putea îngheța 13 miliarde de euro fonduri europene destinate Ungariei

Miercuri, 30 noiembrie, Comisia Europeană (CE) ar putea recomanda îngheţarea a peste 13 miliarde de euro fonduri europene destinate Ungariei.

ADVERTISEMENT

Executivul european consideră că Budapesta nu a reușit să realizeze reformele necesare pentru a se asigura că aceste fonduri sunt protejate de corupție, scrie Tellereport.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat, cu 416 voturi pentru, 124 împotrivă și 33 de abțineri, o rezoluție în care se susține că cele 17 măsuri de remediere negociate de Comisie și Ungaria ”nu sunt suficiente pentru a aborda riscul sistemic existent pentru interesele financiare ale UE”.

ADVERTISEMENT

În acest context, sub presiunea forului de la Strasbourg, CE va propune statelor membre, care au până pe 19 decembrie termen pentru a se pronunţa, suspendarea a 7,5 miliarde de euro fonduri de coeziune care urmau să fie plătite Ungariei în cadrul bugetului 2021 -2027 al UE.

Încă din aprilie, împotriva statului vecin fost lansată o procedură destinată să protejeze bugetul european de încălcări ale statului de drept.

ADVERTISEMENT

Măsura a fost impusă din cauza ”neregulilor sistematice în atribuirea contractelor publice”, ”deficienţelor” în domeniul urmăririi penale şi luptei împotriva corupţiei.

Ungaria ar putea pierde alte 5,8 miliarde de euro din fondurile de redresare post-Covid

Comisia pune condiții și la plata a 5,8 miliarde de euro către Ungaria din fondurile de redresare post-Covid.

ADVERTISEMENT

Deși executivul de la Bruxelles a decis să valideze planul de redresare post-Covid al Ungariei, au fost impuse 27 de condiţii. Acestea includ cele 17 măsuri anticorupţie, precum şi reforme pentru îmbunătăţirea independenţei justiţiei.

Instituția condusă de Ursula von der Leyen a spus că nicio plată nu va fi făcută până la îndeplinirea acestor condiţii.

Budapesta nu a primit încă niciun ban din Fondul de redresare și de reziliență, în valoare de 806,9 miliarde de euro, și este ultimul stat membru al UE care nu și-a aprobat planul de redresare de către Comisie.

ADVERTISEMENT