News

Ungaria cauzează noi probleme în interiorul UE. Budapesta a blocat ajutorul de 18 de miliarde de euro promis Ucrainei

Ungaria s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor pentru Ucraina, lucru previzibil.
06.12.2022 | 15:16
Ungaria cauzeaza noi probleme in interiorul UE Budapesta a blocat ajutorul de 18 de miliarde de euro promis Ucrainei
Viktor Orban și Victor Putin. Foto: Flickr
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană trebuie, în aceste condiții, să caute o soluție pentru a ajuta Ucraina fără ca Ungaria să mai poată să încurce lucrurile.

Ungaria se opune ajutorării Ucrainei cu 18 miliarde de euro

”Nu am putut adopta pachetul, dar nu ne descurajăm. Ambiţia noastră continuă să fie să începem să trimitem ajutorul Ucrainei la începutul lui ianuarie 2023”, a transmis a declarat ministrul finanţelor ceh, Zbynek Stanjura.

ADVERTISEMENT

Ungaria e, așadar, singurul stat din cele 27 membre UE care respinge categoric acest ajutor, în contextul în care Budapesta e deja în risc de a pierde ajutorul promis de UE, fiind vorba de multe miliarde de euro.

De altfel, tot mai multe voci se întreabă retoric care mai este rolul Ungariei în UE, în contextul în care Viktor Orban face jocurile Rusiei și împiedică, mai mereu, măsurile propuse de Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Totodată, Ungaria a blocat unilateral impozitarea pe profit a multinaționalelor cu minimum 15% în UE.

Chiar și așa, miniștrii din UE au decis să scoată de pe agenda de lucru propunerea de a îngheța 7.5 miliarde de euro fonduri promise Ungariei, semn că presiunile puse de Ungaria dau roade în sânul UE.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană avea în plan să folosească marja bugetului multianual al UE pentru a emite datorii și pentru a obține finanțare pe piețe pentru a garanta mai multe împrumuturi Ucrainei. Pentru că această măsură afecta bugetul comunitar era nevoie ca toate cele 27 de țări să fie de acord.

Vetoul maghiar ar putea fi, totuși, depășit, iar în acest sens miniștrii și-au însărcinat deja echipele tehnice și Comisia Europeană să “să examineze care sunt soluţiile care nu ar necesita o modificare a cadrului financiar multianual, deoarece acesta este elementul care blochează adoptarea pachetului”.

ADVERTISEMENT

”Aceasta înseamnă că vom căuta o soluţie susţinută de cele 26 de state membre (fără Ungaria – n.r.)”, au transmis oficialii europeni. În condițiile în care Kievul are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună pentru ”nevoi urgente”, fiecare țară ar putea să trimită ajutoare în funcție de cât îi permite bugetul. De altfel, Ungaria era dispusă să ofere o sumă de aproximativ 100 de milioane de euro pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT
Tags: