Ucraina a anunțat, prin vocea președintelui Volodimir Zelenski, că nu va mai permite ca Rusia să facă export de petrol sau energie prin Ucraina, lovind astfel în Ungaria și Slovacia, principalii beneficiari de gaz sau petrol rusesc.
Peter Szijjarto nu acceptă această situație și acuză Ucraina că pune în pericol securitatea națională a Ungariei. ”UE priveşte pasiv cum se joacă Ucraina cu securitatea energetică a Ungariei. Ucraina pune în pericol securitatea naţională a Ungariei şi Slovaciei prin blocarea tranzitului de ţiţei al companiei ruseşti Lukoil, iar Comisia Europeană nu a luat nicio măsură în această privinţă”, s-a plâns Szijjarto.
Totodată, europenii sunt acuzați că delirează și l-a comparat pe Josep Borrell cu Joe Biden, într-un mod negativ. ”Evaluarea realistă a situaţiei lipseşte cu desăvârşire în Uniunea Europeană, unde psihoza războiului e în toi şi va continua, după toate probabilităţile, şi în lunile următoare.
Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a pierdut complet controlul şi a făcut propuneri extrem de periculoase şi nerezonabile chiar şi în privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu”, a declarat ministrul de externe maghiar.
Acesta va discuta la Sankt Petersburg, nu se știe cu cine, tocmai despre această ”securitate a Ungariei”. La Bruxelles a avut loc o reuniune informală a miniștrilor de externe din țările UE, iar Ungaria, deși deține președinția Consiliului UE, s-a confruntat cu amenințări de boicot din partea mai multor oficiali europeni.
”Poziţia Ungariei este clară. Aprovizionarea cu energie a unei ţări este o problemă de securitate naţională. De aceea, dacă securitatea aprovizionării energetice a unei ţări este pusă în pericol de o altă ţară, aceasta reprezintă şi o ameninţare la adresa intereselor naţionale ale ţării respective. Şi exact aşa stau lucrurile acum în relaţia dintre Ucraina şi Ungaria.
Ucraina, prin blocarea importului de ţiţei rusesc, care reprezintă aproximativ o treime din importurile de ţiţei ale Ungariei, subminează securitatea aprovizionării energetice a Ungariei sau, cel puţin, o pune în faţa unor provocări semnificative”, a acuzat ministrul de externe maghiar.
Același lucru ar fi valabil și pentru Slovacia, care își vede blocate 45% din importurile de țiței rusesc. ”Trebuie precizat că Comisia Europeană a fost deconspirată, pentru că, fie Uniunea Europeană este atât de slabă, încât nu poate proteja securitatea energetică a două state membre în faţa unei ţări care nu este membră a UE.
Fie chiar ea a pus la cale toată această situaţie şi a ordonat, de la Bruxelles, Kievului, să ia această măsură care restricţionează securitatea energetică a Ungariei şi Slovaciei”, a completat Szijjarto. Tocmai de aceea, Ungaria speră să găsească înțelegere la Moscova și să își semneze noi acorduri care să ”asigure securitatea pe termen lung a aprovizionării cu energie”.
Mai mult, Peter Szijjarto a declarat că Uniunea Europeană, la fel ca și SUA, își dorește doar război în Ucraina, în timp ce Ungaria încearcă alături de Rusia să aducă pacea. Pe 7 iulie, Ucraina a blocat unilateral aprovizionarea Ungariei și Slovaciei prin conducta Drujba, sub pretextul impunerii de sancțiuni companiei rusești Lukoil.