News

Ungaria închide teatre, biblioteci, muzee şi stadioane. Guvernul lui Viktor Orban face tot mai greu faţă crizei energetice

Din cauza energiei scumpe, Ungaria închide stadioane, biblioteci, teatre şi muzee. Viktor Orban dă vina pe Uniunea Europeană
29.11.2022 | 14:23
Ungaria inchide teatre biblioteci muzee si stadioane Guvernul lui Viktor Orban face tot mai greu fata crizei energetice
Ungaria închide biblioteci, muzee, teatre şi stadioane, din cauza crizei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O creștere drastică a prețurilor la energie forțează Ungaria să închidă bibliotecile, teatrele, piscinele și noile sale stadioane, pe perioada iernii. Guvernul dă vina pe Uniunea Europeană, iar ungarii s-au resemnat cu această stare de lucruri, scrie AFP.

Criză de benzină la un sfert dintre staţiile din Ungaria

Szekesfehervar, unul dintre cele mai bogate orașe din Ungaria, condus de membrii partidului lui Viktor Orban, este unul dintre multele care își închide muzeele, bibliotecile și teatrele, pentru iarnă. Primarul Andras Cser-Palkovics a anunțat că noul stadion, care poate găzdui 14.000 de spectatori, va fi închis luna aceasta din cauza necesităţii de a face economii.

ADVERTISEMENT

“Spațiile publice sunt cele care definesc un oraș. Nimeni nu este mulțumit de aceste măsuri, dar oamenii acceptă că ele sunt necesare”, a declarat, pentru AFP, Andras Cser-Palkovics, membru al partidului de guvernământ Fidesz, al lui Viktor Orban.

“Din luna ianuarie, vom vedea ce se întâmplă”, mai spune acesta, el adăugând că i-a cerut Federaţiei Maghiare de Fotbal să programeze meciurile din campionat înainte de lăsarea întunericului.

ADVERTISEMENT

Ungaria se pregăteşte de o iarnă grea, iar premierul Viktor Orban, căruia îi plăcea să laude energia ieftină din ţara sa, se află sub presiune, se mai arată în analiza AFP.

Inflaţia este una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană – 21,6% în luna octombrie -, recesiunea se profilează, iar Budapesta aşteaptă în continuare fonduri în valoare de 14 miliarde de euro, blocate din cauza unor îngrijorări europene cu privire la corupţie şi statul de drept. În magazine şi staţii de alimentare cu carburant, plafonarea preţului petrolului şi mărfurilor alimentare de bază duc la penurii.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, aproximativ un sfert din benzinăriile din Ungaria, inclusiv 100 de benzinării deţinute de grupul petrolier ungar MOL, se confruntau marţi cu probleme în aprovizionarea cu benzină.

Aceste probleme temporare se datorează, în parte, unei cereri crescute create de decizia Guvernului de la Budapesta de a plafona preţul carburanţilor, în ideea de a reduce impactul inflaţiei asupra consumatorilor, dar şi deciziei grupului petrolier MOL de a efectua lucrări de mentenanţă la principala sa rafinărie, ceea ce a dus la diminuarea livrărilor de carburanţi.

ADVERTISEMENT