Sport

Ungaria investește și în handbalul românesc: “De la Satu Mare până la Nădlac toți primesc!”. Reacția președintelui FRH. Exclusiv

19.08.2020 | 21:45
Ungaria investeste si in handbalul romanesc De la Satu Mare pana la Nadlac toti primesc Reactia presedintelui FRH Exclusiv
Ungaria investește și în handbalul românesc: “De la Satu Mare până la Nădlac toți primesc!”. Sursa: sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

Investițiile de milioane de euro ale Guvernului maghiar în sportul românesc sporesc, iar FANATIK a aflat că ungurii au decis să „pompeze” bani și în alte ramuri sportive, după fotbal.

Guvernul maghiar a arătat în ultimii ani o atenție sporită pentru sportul românesc. Până în anul 2017, nicio echipă din Secuime nu a obținut vreodată promovarea în Liga 1. Sepsi Sfântu Gheorghe a „spart gheața” și a ridicat aceste bariere. O echipă patronată de „regele panificației” din Covasna, Laszlo Dioszegi.

ADVERTISEMENT

De la un an la altul obiectivele lui Sepsi au devenit din ce în ce mai îndrăznețe, în 2019 a urcat în play-off, iar în 2020 a fost la un pas să câștige Cupa României, pierzând finala cu FCSB la limită, scor 0-1. Finanțatorul de origine maghiară a promis că povestea va merge mai departe și obiectivele echipei secuiene vor fi din ce în ce mai importante.

Ungaria investește și în handbalul românesc: “De la Satu Mare până la Nădlac toți primesc!”

Din urmă vine FK Csikszereda, care a fost fondată cu 104 ani în urmă, dar fără cine știe ce mari performanțe într-un secol de existență. Echipa din Miercurea Ciuc s-a reinventat, însă, în 2013, când a semnat un parteneriat cu maghiarii de la „Puskas Academy”, prin care au înființat „Academia de Fotbal a Ținutului Secuiesc”, pe care ungurii îl numesc „un proiect de largă colaborare”.

ADVERTISEMENT

Csikszereda a reușit pentru prima dată în istoria sa îndelungată să promoveze în Liga 2. Investițiile guvernului maghiar nu se opresc, însă, la fotbal, ci încep să „acapareze” și handbalul. Mai exact, handbalul feminin românesc.

Ungurii au recunoscut că finanțează cu 6,4 milioane Sepsi și Csikszereda

Sepsi Sfântu Gheorghe și FK Csikszereda se bucură de o infuzie de capital și de la Budapesta, care, cu siguranță, a ajutat la ascensiunea celor două echipe în primele două ligi ale fotbalului românesc. De altfel, Guvernul de la Budapesta a recunoscut investițiile:

ADVERTISEMENT

„Decretul guvernamental 1801/2016 a decis acordarea de fonduri cluburilor Csikszereda (Miercurea Ciuc) și Sepsi (Sf. Gheorghe). În conformitate cu Decretul guvernamental, cele două cluburi de fotbal au primit câte 1 miliard de forinți (3,2 milioane de euro) prin intermediul Federației de Fotbal din Ungaria, ca beneficiar, pentru dezvoltarea infrastructurii sportive și realizarea altor proiecte de investiții în dezvoltare, în special pentru finanțarea Academiei Csikszereda și a Academiei Sf. Gheorghe.

Resursele au fost primite în mod corespunzător, iar auditul conturilor transmise până în prezent este în curs de desfăşurare, este poziția guvernului condus de Viktor Orban.

ADVERTISEMENT

Stadion de 20 de milioane de euro la Sfântu Gheorghe, pe bani de la Budapesta

Sepsi Sfântu Gheorghe se pregătește și de inaugurarea unui nou stadion, o „perlă a Covasnei”, cum le place șefilor să îl numească. Patronul Laszlo Dioszegy a precizat că niciun cent din bugetul de 4,5 milioane de euro al lui Sepsi nu vine de la Guvernul maghiar, în schimb proiectele de infrastructură sunt făcute cu ajutorul banilor care vin de la Budapesta:

„Am avut 4,5 milioane de euro. Ce s-a vehiculat sunt niște aberații. Dacă aveam atâția bani, ne băteam la titlu. Niciun cent nu vine de la Guvernul Ungariei. Nicio echipă nu poate fi plătită de guvernul unei țări. Federația Maghiară de Fotbal împreună cu Ministerul Dezvoltării din Ungaria au niște proiecte pentru infrastructură în România, în Serbia, în Slovacia.

Noi am depus un proiect când am auzit chestia asta și proiectul nostru a fost aprobat. Proiectul presupunea construirea unei baze sportive pentru Academia de Fotbal din Sfântu Gheorghe, care este o altă entitate față de echipa mare. Normal că echipa mare poate beneficia de baza sportivă, în urma unei chirii plătite.

Este un lucru extraordinar de mare ca un oraș ca Sfântu Gheorghe să aibă un stadion modern de 8.000 de locuri. Am făcut contractul, în 2020 sau 2021 ar trebui să fie gata, a spus patronul într-un interviu pentru FANATIK.

Guvernul maghiar își extinde rețeaua în România: investește și la Satu Mare

Dacă în acest moment investițiile Guvernului condus de Viktor Orban sunt în Secuiume, în curând această rețea se va amplifica. Budapesta sprijină construirea unei academii de fotbal și în Satu Mare, o altă zonă cu mulți etnici maghiari. Conform statisticilor, Satu Mare este al patrulea județ din România la numărul de persoane cu etnie maghiară (după Harghita, Covasna și Mureș), cu aproximativ 115.000 de persoane din această categorie.

Guvernul maghiar a alocat deja 650.000 de euro pentru construirea bazei, iar centrul va fi finalizat la aproximativ doi ani de la începerea lucrărilor. Investițiile guvernului de la Budapesta în sportul românesc se concentrează asupra zonelor cu mulți cetățeni de etnie maghiară, banii fiind virați județele în care numărul acestora este cel mai mare.

Handbalul românesc intră pe lista investițiilor de la Budapesta!

Numai că investițiile nu se concentrează doar la fotbal. FANATIK a aflat că handbalul este pe „agenda” investițiilor de la Budapesta în sportul românesc. Din informațiile noastre, sunt ajutate cu bani și echipamente mai multe cluburi de copii și juniori din localitățile apropiate de granița de vest cu Ungaria.

Unul dintre oamenii importanți din handbalul românesc a confirmat informațiile FANATIK și a fost de acord să povestească sub protecția anonimatului cum stau lucrurile cu investițiile maghiare în handbal:

„Este adevărat. Sunt mai multe cluburi care sunt ajutate, unele cu echipamente, altele și financiar. Este vorba de echipe din orașele de la frontieră. De la Satu Mare până la Nădlac toți primesc! Formații din orașe precum Oradea, Carei, Șinteu, nu le știu pe toate, dar sunt destul de multe.

Se fac și tabere de pregătire. Oricum, cel puțin la feminin, echipamentele distribuite sunt cu sigla celor de la Ferencvaros. Cele mai bune jucătoare sunt selectate pentru turnee de pregătire de 12 și 18 zile în Ungaria și multe dintre ele nici nu mai continuă în țară handbalul pe urmă. Același lucru se întâmplă și la Odorheiul Secuiesc. Din păcate, la noi nimeni nu spune nimic. Nu face nimic”.

Alexandru Dedu, despre investițiile maghiare în sportul românesc: “Ei au buget de 20 de milioane de euro. Noi am avut 1,7 anul trecut”

Președintele FRH, Alexandru Dedu, a comentat pentru FANATIK această situație în care maghiarii sponsorizează echipe românești de handbal: “Am primit și eu niște mesaje prin care nu guvernul, ci Federația maghiară ajută cluburile cu 10 milioane de euro (n.r. cele din Ungaria). 

Anul trecut care nu a fost pandemic, Federația Maghiară a avut buget de 20 de milioane de euro. Acum, în an pandemic, este posibil să aibă cam tot acolo, dar fără competiții, să ajute cluburile. Federația Română de Handbal care are un pic de activitate, 8 echipe naționale, 8 centre, vreo 50 de contracte doar cu staff-urile tehnice a avut 1,7 milioane de euro buget. Hai să facem un pic de comparație.

Dacă ai și dai nu este nicio problemă că ăsta este scopul. Dar dacă nu ai și abia te chinui ca instituțiile să funcționeze… În schimb, am fost în cadrul unei Comisii pentru sport în Parlamentul României și acolo s-a spus că este foarte posibil ca în sportul românesc și aici mă refer direct la cluburi să primească niște granturi la nivelul la care joacă. Sper ca aceste lucruri să se întâmple. 

Vorbim despre o abordare la nivel de strategie națională. Până când sportul nu va fi pilon de dezvoltare și important strategic, nu se va schimba nimic. Ungurii o fac și mai sunt câteva țări. Nu este o tragedie să ne comparăm cu ei fiindcă la ei sportul este la nivel de strategie, de lege. 

Ce să zic? Foarte frumos că investesc, tot respectul pentru ei că înțeleg că sportul este un nivel de comunicare și un mod de a face poporul mai sănătos”, a explicat Alexandru Dedu pentru FANATIK.

Sepsi… și la handbal feminin!

Proiectul Sepsi Sfântu Gheorghe la fotbal este unul de succes. Echipa a promovat în Liga 1 la doar 6 ani de la înființare, în 2017. Între timp, cum menționam mai sus, formația din Sfântu Gheorghe a jucat în play-off campionatul trecut și a disputat finala Cupa României din sezonul actual.

Iar acest proiect se dezvoltă și la handbal. FANATIK a aflat că Sepsi Sfântu Gheorghe își face și o echipă de handbal feminin, care, ar putea să se înscrie în Divizia A (al doilea eșalon) chiar începând cu noul sezon. O mare parte dintre jucătoare au fost ajuns la Sfântu Gheorghe de la Centrul de Excelență de la Brașov, astfel că am putea să vedem echipa Sepsi evoluând în noul sezon din Divizia A.

CFR Cluj, negocieri în Ungaria cu gigantul maghiar MOL

Campioana României, la fotbal, nu la handbal, pregătește o lovitură de proporții pentru stagiunea următoare și ar putea parafa un parteneriat important cu una dintre cele mai mari companii maghiare, grupul petrolier MOL.

Din informațiile FANATIK, juristul lui CFR Cluj, Ioan Ivașcu, s-a deplasat la Budapesta pentru negocierile finale cu grupul petrolier. Mai mult, un grup de oameni de afaceri maghiari s-au interesat de curând, mai exact în luna iunie, de posibilitățile de a investi la CFR Cluj, însă deocamdată nu s-a concretizat nimic.

  • 20 de milioane de euro a investit Guvernul Ungariei în stadionul lui Sepsi Sfântu Gheorghe
  • 85% din populația județului Harghita este de etnie maghiară
  • 1.227.623 de persoane de etnie maghiară au fost înregistrate în România la recensământul din octombrie 2011, dintr-un total de e 20.121.641 de persoane de cetățenie română

 

 

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT