Fotbal international

Ungaria îşi “cumpără” cu fotbal teritoriile pierdute la Trianon! Maghiarii au investit zeci de milioane de euro în Slovacia, Serbia şi Slovenia

15.12.2019 | 23:51
Ungaria isi cumpara cu fotbal teritoriile pierdute la Trianon Maghiarii au investit zeci de milioane de euro in Slovacia Serbia si Slovenia
Ungaria îşi "cumpără" cu fotbal teritoriile pierdute la Trianon, iar Viktor Orban este cel care a gândit totul
ADVERTISEMENT

Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, este, deja de câţiva ani, autorul unor investiţii unice în lume: pompează bani în echipe de club şi academii de fotbal din ţările limitrofe Ungariei, în teritoriile care au aparţinut „Coroanei Sfântului Ştefan” până la sfârșitul Primului Război Mondial.

Perla coroanei Ungariei se află în…Slovacia

Ştim de Sepsi şi, mai nou, de Csikszereda din Harghita şi Covasna, însă aici sunt doar două dintre cele patru entităţi în care Budapesta „aruncă” bani. Investiţii majore se fac în Serbia, în Voivodina, acolo unde FK Backa Topola tocmai a avut o acsensiune fulminantă, ajungând în prima ligă şi începând direct să se bată cu granzii Steaua Roşie şi Partizan (e pe locul 5 în clasament).

ADVERTISEMENT

Dunajska Streda. Dunaszerdahely în maghiară. Sau, pe româneşte, Miercurea Dunării. Un oraş de aproximativ 22.000 de locuitori în sudul Slovaciei. Peste 75% dintre ei de etnie maghiară. Aici a ales guvernul lui Viktor Orban să-şi facă principala investiţie în fotbal. Era şi terenul cel mai propice.

Slovacia e ţara în care „rana deschisă” de tratatul de la Trianon (cel din 1920, prin care Ungaria a pierdut teritorii în favoarea României, Ceholsovaciei şi Iugoslaviei) e cea mai „sângerândă”: peste 10% din populaţia acestei ţări e formată din etnici maghiari (majoritari în sud şi est). Mai mult decât atât, echipa FC DAC era una de tradiţie, reuşind să câştige şi o Cupă a Cehoslovaciei la finalul anilor ’80, fiind cunoscută drept echipa etnicilor unguri din această ţară.

ADVERTISEMENT

În 2008, s-a declanşat şi un scandal internațional, când, la un meci cu Slovan Bratislava, fanii lui FC DAC au fost bătuţi crunt de Poliţie după ce fluturaseră un steag maghiar şi scandaseră lozinci cu caracter xenofob la adresa suporterilor veniţi din capitală. S-a lăsat cu proteste de stradă la Budapesta, unde ambasada Slovaciei a fost atacată şi steagurile acestei ţări au fost arse în faţa ei.

Stadionul de 29 de milioane, inaugurat cu Viktor Orban şi o triplă campioană olimpică a Ungariei

În 2014, un membru marcant al comunităţii maghiare, politician în „UDMR-ul” local şi apropiat al lui Viktor Orban, pe numele lui Oszkar Vilagi, a cumpărat echipa. De aici a început şi implicarea statului ungar, care a fost cu adevărat masivă: 14 milioane de euro au fost investiţi în Academia de fotbal a clubului, iar în urmă cu trei ani a fost inaugurat şi noul stadion.

ADVERTISEMENT

Care a costat 29 de milioane de euro! La inaugurare a fost prezent, evident, Viktor Orban, care a stat apoi în tribună alături de fiul său şi, cu un fular în culorile galben-albastre ale clubului Dunajska Streda la gât, a cântat tot meciul!

Iar starul pe care guvernul maghiar l-a făcut cadou fanilor de la FC DAC pentru a le inaugural arena şi a da lovitura de începere a fost Katinka Hosszu, o adevărată legendă în Ungaria, triplă campioană olimpică la nataţie.

ADVERTISEMENT

„Nu ne lasă să luăm campionatul pentru că suntem unguri!”

Şi, evident, FC DAC a urcat instantaneu în clasamente. Echipa a promovat din liga secundă a Slovaciei, acolo unde se afla, ajungând inițial o echipă de mijloc sau de partea inferioară a clasamentului (cam cum e şi Sepsi în România), învârtindu-se în jurul locului 7.

În ultimele două sezoane, însă, investiţiile masive au început să dea roade: locul 3 în sezonul 2017-2018 şi locul 2 în 2018-2019. Acum, FC DAC e pe locul 2, la mică distanţă de liderul Slovan Bratislava. Primul titlu pare aproape, însă, conform oamenilor de la club, e mai îndepărtat decât se crede.

„Nu ne lăsă să câștigăm titlul din cauză că suntem unguri. Toate deciziile la limită pe care le iau arbitrii sunt împotriva noastră”, e afirmaţia lui Tamas Soki, liderul de galerie al lui DAC.

„Cântăm imnul Ungariei şi plătim amenzile!”

În acest moment, FC DAC Dunajska Streda e considerată a treia cea mai iubită echipă de către unguri, după Ferencvaros şi Ujpest! Deşi oraşul are doar 22.000 de locuitori (dintre care un sfert sunt slovaci, aşa că e de presupus că nu susţin „echipa Budapestei”), 10.000 de oameni sunt prezenţi în mod constant la meciuri.

Aceştia vin din toată Slovacia de sud şi est, unde ungurii sunt majoritari, dar şi din nordul ţării vecine. La fiecare meci se cântă imnul Ungariei, iar acest lucru a fost „în spatele” legii prin care Parlamenul slovac a decis amenzi drastice pentru intonarea imnurilor străine pe teritoriul ţării.

De altfel, legislaţia slovacă este una extrem de controversată în acest sens, existând chiar şi o „lege a limbii” care limitează dreptul de folosire a altor limbi (evident, cea vizată e maghiara), relaţiile dintre Ungaria şi Slovacia fiind unele cel puţin reci din această cauză.

„Familia mea a vorbit mereu maghiara, nu înțeleg de ce nu putem vorbi în limba noastră sau să cântăm imnul Ungariei. Să nu uităm că ungurii au devenit cetățeni ai Cehoslovaciei peste noapte. Vom cânta și vom plăti toate amenzile dacă este cazul”, explica el într-un interviu pentru nemţii de la „Deutsche Welle”, care veniseră la faţa locului să vadă cum stau lucrurile la FC DAC.

Backa Topola, echipa maghiarilor din Serbia, lider după 9 etape!

Serbia e cea mai nouă investiţie a guvernului condus de Viktor Orban. În octombrie 2018, premierul maghiar s-a deplasat în nord-estul Serbiei, în Voivodina. Acolo a inaugurat noua Academie a lui FK Backa Topola. 9,5 milioane de euro este investiţia totală în acest moment.

Mai… „timidă” decât în Slovacia, asta şi din cauză că minoritatea maghiară e ceva mai mica (e grupată doar în nordul provinciei Voivodina, în jur de 250.000 de oameni). Şi regiunea Backa, în care se află orăşelul, a făcut parte din Ungaria până după Primul Război Mondial.

Plus, tradiţia nu e de partea „roş-alb-verde”, Backa Topola (Topolya, în maghiară) fiind o formaţie care a gravitat în ligile inferioare ale Serbiei până în acest sezon. Numai că, încă din primul an în prima ligă, echipa „galvanizată” de investiţiile de la Budapesta se descurcă mult peste aşteptări: a fost chiar lider după 9 etape în SuperLiga din Serbia şi acum, după 17 runde, e undeva pe locul 5.

Orban le-a tăiat panglica la inaugurare

Orban a fost prezent, în urmă cu fix un an, la inaugurarea investiţiei, unde a ţinut şi un discurs fulminant: „De ce investim bani în Serbia? Pentru că sunt foarte mulți unguri care trăiesc aici, iar țara noastră este foarte interesată de soarta maghiarilor, oriunde locuiesc ei.

Fotbalul trebuie să devină limba comună de comunicare în centrul Europei”. În acest moment, doar doi jucători etnici maghiari sunt în prima echipă a Topolei: atacanţii Barna Antal (care e cetăţean… român!!!) şi Vladimir Siladji. Antrenorul Zoltan Szabo face parte din minoritatea maghiară din Serbia.

6 milioane de euro pentru NK Nafta din Slovenia

2019 reprezintă începutul unei alte investiţii majore în fotbalul din ţările din jurul Ungariei. Slovenia e ţara şi Lendava este oraşul unde se vor pompa 6 milioane de euro pentru o nouă Academie de fotbal. Interesant este că aici, deşi e situat chiar pe graniţa cu Ungaria, oraşul are populaţie majoritar slovenă, e adevărat, doar 51%, restul fiind maghiari.

Cu toate acestea, guvernul Orban a achiziţionat deja, printr-un om de afaceri local din minoritatea maghiară, Ferenc Horvath pe numele lui (practica deja obişnuită), clubul local NK Nafta, care e cel mai vechi club al Sloveniei şi care evoluează în liga secundă a acestei ţări. Urmează, probabil, o acsensiune la fel de fulminantă după tiparul deja patentat în Slovacia, România sau Serbia.

Eforturile maghiare, blocate momentan de legislaţie şi de relaţiile îngheţate dintre cele două ţări

Ultima ţară pe lista lui Viktor Orban este Ucraina. Regiunea Transcarpatia din vestul ţării este fieful unei majorităţi maghiare, iar investiţiile guvernului de la Budapesta au încercat să ajungă şi aici. Hoverla Ujgorod (Ungvar în maghiară) e ținta pe care au luat-o în colimator oamenii lui Orban, numai că ideea e momenant în stand-by.

Hoverla, formaţie importantă în anii trecuţi în prima ligă ucraineană şi la care au evoluat mai mulţi fotbalişti români, printre care Marius Niculae sau Răzvan Cociş, este desfiinţată acum, iar statul ucrainean a blocat orice fel de investiţie maghiară.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt chiar tensionate în acest moment, Ucraina neacceptând ca vreunul dintre cetăţenii ei de etnie maghiară să deţină şi cetăţenia Ungariei (legea prin care au primit paşapoarte maghiare cei din minorităţile din România sau Slovacia). În plus, faptul că Ucraina nu este membră a UE şi legislaţia e total diferită face ca proiectul investiţiei la Hoverla Ujgorod să nu demareze încă.

„De ce investim bani în Serbia? Pentru că sunt foarte mulți unguri care trăiesc aici, iar țara noastră este foarte interesată de soarta maghiarilor, oriunde locuiesc ei. Fotbalul trebuie să devină limba comună de comunicare în centrul Europei” – Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei

„Familia mea a vorbit mereu maghiara, nu înțeleg de ce nu putem vorbi în limba noastră sau să cântăm imnul Ungariei. Să nu uităm că ungurii au devenit cetățeni ai Cehoslovaciei peste noapte. Vom cânta și vom plăti toate amenzile dacă este cazul” – Oszkar Vilagi, patronul echipei FC DAC din Slovacia

  • 3.800 de locuri are stadionul din comuna natală a lui Viktor Orban din Ungaria, care are doar 1.400 de locuritori!
  • 20.000 din cei 33.000 de locuitori ai oraşului Backa Topola din nordul Serbiei sunt etnici maghiari
  • 7.775.000 de euro este valoarea lotulului echipei DAC 1904 Dunajská Streda, conform transfermarkt.com
  • 4.800.000 de euro este valoarea lotulului echipei Backa Topola, conform transfermarkt.com
ADVERTISEMENT
Tags: