Ungaria a pierdut 1 miliard de euro din fonduri europene. Blocate de Comisia Europeană din cauza încălcărilor ale statului de drept de care este acuzată Budapesta, aceste fonduri au fost retrase oficial, miercuri, o premieră în UE.
În primăvara anului 2022, Bruxelles-ul a declanșat mecanismul de condiționalitate împotriva țării din Europa Centrală, o procedură care a dus la suspendarea anumitor plăți.
La momentul respectiv, Comisia a invocat „îngrijorări serioase” cu privire la utilizarea bugetului european de către Ungaria, legate de condițiile în care au fost atribuite contractele publice și de lipsa de control și transparență.
Budapesta a întreprins de atunci reforme care au permis deblocarea unei părți din bani, dar 19 miliarde de euro rămân înghețate în cadrul diferitelor proceduri. „În conformitate cu regulamentul privind condiționalitatea, (…) prima tranșă” din banii suspendați, în valoare de 1,04 miliarde de euro, a expirat „la sfârșitul anului 2024”, a declarat Comisia Europeană, o premieră în UE, scrie Le Figaro.
De la revenirea sa la putere în 2010, primul ministrul naționalist Viktor Orban și-a consolidat controlul asupra puterii, iar apropiații săi s-au îmbogățit spectaculos. În iulie, Comisia Europeană a publicat un raport în care a constatat că Ungaria nu îndeplinește standardele democratice ale UE, în special în ceea ce privește corupția, finanțarea politică, conflictele de interese și independența mass-media.
Viktor Orban a promis să „lupte” pentru a proteja banii „care sunt ai noștri”. „Ei încearcă în mod constant să ia bani de la maghiari prin diverse mijloace și din diverse motive”, a declarat el în decembrie, amenințând că va bloca bugetul UE pentru a-și atinge obiectivele.
În acest context dificil pentru Obran și de recesiune economică, noul său rival Peter Magyar, liderul opoziției, a cerut miercuri alegeri generale anticipate, în timp ce mai multe sondaje de opinie dau un avans partidului său.
Scrutinul este în prezent programat pentru primăvara anului 2026. „Timpul se scurge. Haideți să devansăm data alegerilor, astfel încât țara să nu mai piardă inutil încă un an”, a declarat Peter Magyar. „Vom aduce acasă miliardele care ne sunt datorate de Uniunea Europeană”, a spus el.
În plus față de fondurile înghețate, Ungaria face obiectul procedurii prevăzute la articolul 7 din septembrie 2018. Menită să sancționeze un stat membru în cazul în care se constată o „încălcare gravă” a statului de drept, această procedură poate merge, în teorie, până la suspendarea dreptului de vot al țării respective în cadrul Consiliului UE.