News

Ungaria nu va sprijini noi sancțiuni energetice împotriva Rusiei. Anunț de la Budapesta: ”Nu putem, am făcut destule”

Ungaria a anunțat că nu va sprijini noile sancțiuni pe care Uniunea Europeană vrea să le impună Rusiei, din cauza războiului din Ucraina.
29.09.2022 | 16:54
Ungaria nu va sprijini noi sanctiuni energetice impotriva Rusiei Anunt de la Budapesta Nu putem am facut destule
Viktor Orban anunță că Ungaria nu sprijină noi sancțiuni. Foto: Flickr.com
ADVERTISEMENT

”Ungaria nu poate sprijini” cea de-a opta rundă de sancțiuni planificată de Uniunea Europeană împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, dacă acestea conțin sancțiuni energetice.

Ungaria nu va sprijini noile sancțiuni împotriva Rusiei

Cel puțin asta declară șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, conform Reuters. Așadar, sancțiunile nu pot trece fără acordul Ungariei, țară care se opune acestor măsuri.

ADVERTISEMENT

Executivul UE a propus miercuri noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv restricții comerciale mai stricte, mai multe liste negre individuale și un plafon al prețului petrolului pentru țările terțe.

Sancțiunile propuse nu conțin măsuri mai puternice, inclusiv interzicerea importului de diamante rusești, solicitate de Polonia și cele trei țări baltice.

ADVERTISEMENT

Însă, statele UE au nevoie de unanimitate pentru a impune sancțiuni, iar Orban a fost un critic vocal al acestor sancțiuni, declarând că sancțiunile UE ”au fost inversate” și au lovit în populația europeană, ducând la creșterea prețurilor la energie și dând o lovitură economiilor europene.

”Ungaria a făcut deja multe pentru a menține unitatea europeană, dar dacă sunt sancțiuni energetice în pachet, atunci nu putem și nu vom sprijini”, a declarat Gergely Gulyas, reprezentantul guvernului de la Budapesta, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

“Așteptăm o listă finală, completă de sancțiuni și apoi putem negocia în acest sens. Ungaria nu poate sprijini sancțiunile energetice”, a completat oficialul maghiar.

Guvernul Ungariei este, de asemenea, în discuții cu Comisia Europeană pentru a asigura deblocarea miliardelor de euro din fonduri UE blocate din cauza problemelor legate de statul de drept din această țară. Gulyas a transmis că se așteaptă ca un acord să fie semnat, deoarece Budapesta este pregătită să își îndeplinească toate angajamentele asumate față de Comisie.

ADVERTISEMENT

Putem spune cu siguranţă că, în urma sancţiunilor, europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi. Această armă s-a declanşat împotriva Europei, cu sancţiunile cu care Europa s-a împuşcat în picior”, declarase Viktor Orban în urmă cu două zile.

ADVERTISEMENT