News

Ungaria, pedepsită de Comisia Europeană. Fonduri UE de 7,5 miliarde de euro, destinate Budapestei, suspendate de Bruxelles

Comisia Europeană cere îngheţarea fondurilor UE destinate Ungariei. Viktor Orban primeşte o grea lovitură, executivul comunitar suspendă fonduri de 7,5 miliarde euro
30.11.2022 | 14:09
Ungaria pedepsita de Comisia Europeana Fonduri UE de 75 miliarde de euro destinate Budapestei suspendate de Bruxelles
Ungaria pierde bani din funduri UE, din cauza politicii guvernului Orban Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a acceptat programul de redresare al Ungariei, de 5,8 miliarde de euro, dar a propus în același timp înghețarea a 7,5 miliarde de euro, din fonduri de recuperare, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei.

Votul final se va da pe 19 decembrie

Comisia Europeană a prezentat miercuri o evaluare în care arată că Ungaria nu a progresat suficient pe calea reformelor şi trebuie să îndeplinească o serie de jaloane esenţiale pentru fondurile de Redresare şi Rezilienţă.

ADVERTISEMENT

“Deşi o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfăşurare, Ungaria nu a reuşit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiţionalitate, până la termenul limită de 19 noiembrie, aşa cum se angajase.

Acestea se referă, în special, la eficacitatea autorităţii de integritate nou înfiinţate şi la procedura de control judiciar al deciziilor de urmărire penală”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a concluzionat că va fi necesar ca Ungaria să facă paşi suplimentari pentru a elimina riscurile rămase pentru bugetul UE şi a decis să îşi menţină propunerea iniţială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaţionale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde euro.

Totodată, Comisia îşi menţine propunerea de a nu fi încheiat niciun angajament juridic cu niciun fond de interes public.

ADVERTISEMENT

Consiliul UE va avea acum termen până la 19 decembrie pentru a da votul final în această cauză, pentru punerea în aplicare a măsurii fiind necesară o majoritate calificată, adică 15 dintre cele 27 de state să voteze pentru suspendarea fondurilor pentru Ungaria, pentru ca decizia să fie pusă în aplicare.

“Ungaria s-a angajat să adopte cele 17 măsuri de remediere, împreună cu alte reforme ale statului de drept cu privire la independenţa judiciară, sub forma unui set clar definit de 27 de ‘super jaloane’.

ADVERTISEMENT

Acest lucru înseamnă că nu este posibilă nicio plată în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă până când Ungaria nu implementează integral şi corect aceste 27 de ‘superjaloane'”, a mai atras atenţia Comisia Europeană, în comunicatul de miercuri.

Războiul în curs al Rusiei a cauzat Ucrainei pagube în valoare de aproximativ 600 de miliarde de euro, potrivit Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT
Tags: