News

Ungaria primește de la UE un ultimatum din cauza corupției. Ce riscă guvernul condus de Viktor Orban

Guvernul de la Budapesta are o lună pentru a rezolva problemele semnalate de Comisia Europeană. În caz contrar, fondurile europene prevăzute pentru Ungaria vor fi suspendate.
22.07.2022 | 20:05
Ungaria primeste de la UE un ultimatum din cauza coruptiei Ce risca guvernul condus de Viktor Orban
Ungaria are o lună pentru a rezolva problemele semnalate de Comisia Europeană. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Mai-marii de la Bruxelles sunt nemulțumiți pentru că au semnalat în mai multe rânduri problemele legate de corupția din Ungaria, dar guvernul de la Budapesta nu a luat măsuri pentru rezolvarea lor.

CE nu mai are răbdare cu Ungaria

Astfel, interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de către un guvern al UE pot fi protejate prin ”mecanismul de condiționalitate”. Asta înseamnă că Ungaria are o lună pentru a acționa înainte ca oficialii Comisiei Europene să îi suspende fondurile din cadrul bugetului 2021-2027.

ADVERTISEMENT

”Mecanismul de condiționalitate” este separat de alte proceduri ce vizează statul de drept și pe care UE le-a lansat împotriva Ungariei. Din cauza corupției generate de licitațiile pentru proiectele finanțate de UE, CE consideră că banii europeni sunt în pericol în Ungaria.

Este vorba despre licitațiile la care participă doar un singur ofertant și care, conform Reuters, de obicei au legătură cu partidul de guvernământ. Nu este singura nemulțumire care a stârnit reacții la Bruxelles cu privire la guvernul condus de Viktor Orban.

ADVERTISEMENT

Executivul UE și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu independența sistemului judiciar, a mass-media și a organizațiilor neguvernamentale. Ultimatumul venit recent de la Bruxelles are o simbolistică diferită acum.

Schimbarea de la Budapesta

În trecut, prim-ministrul Viktor Orban a respins preocupările UE și ale SUA privind corupția din Ungaria. Totuși, în ultimele săptămâni, înalți oficiali ungari au declarat că Budapesta este dispusă să colaboreze cu oficialii Comisiei Europene pentru a găsi soluții.

ADVERTISEMENT

Un prim semn în acest sens a fost consemnat în această săptămână: Ungaria s-a oferit să reducă numărul de licitații publice la care participă un singur ofertant, la 15% din total.

De asemenea, s-a oferit să permită instanțelor de judecată să ordone procurorilor să urmărească anumite cazuri chiar dacă inițial s-a decis că nu o pot face. În plus, Budapesta este dispusă să facă procesul legislativ din Ungaria mai transparent și mai incluziv.

ADVERTISEMENT

Din cauza preocupărilor sale legate de banii de la bugetul UE, Comisia a lansat în aprilie ”mecanismul de condiționalitate” împotriva Ungariei. În cele din urmă, acesta ar putea duce la suspendarea celor 21 de miliarde de euro.

Vineri s-a aflat și cine este cel care poate aplica măsura. A fost ales comisarul pentru buget, Johannes Hahn. El are misiunea de a informa Budapesta cu privire la măsurile pe care executivul UE intenționează să le propună guvernelor UE în cazul în care măsurile de remediere luate de Ungaria nu sunt adecvate.

Cât de mult poate pierde Ungaria

Ungaria are acum la dispoziție o lună în care poate prezenta observațiile sale și orice informații suplimentare, în special cu privire la proporționalitatea măsurilor avute în vedere de Comisie“, a precizat Johannes Hahn.

El a completat că Ungaria încă mai are posibilitatea de a prezenta măsuri de remediere adecvate. Fondurile afectate sunt cunoscute sub numele de fonduri de coeziune.

Aceste fonduri sunt pregătite pentru țările UE mai sărace decât media UE. Aceste state primesc banii pentru a-și dezvolta infrastructura, stațiile de tratare a apei sau transporturile.

Un oficial UE de rang înalt, care a cerut să nu fie numit, a declarat că propunerea Comisiei către guvernele UE nu va viza, cel mai probabil, toate fondurile de coeziune pentru Ungaria, deoarece trebuie să fie proporțională cu amploarea problemei.

Dar va fi o propunere serioasă, nu una simbolică“, a spus oficialul. Cu toate acestea, suspendarea fondurilor de coeziune, care se adaugă la subvențiile de 5,8 miliarde de euro din fondul de redresare care sunt încă înghețate, ar fi o lovitură majoră pentru economia ungară. Guvernul condus de Viktor Orban suferă din cauza creșterii costurilor de împrumut, a creșterii deficitului bugetar și a inflației galopante.

ADVERTISEMENT