News

Ungaria, sfidare la 100 ani de la Tratatul de la Trianon. Viktor Orban, solicitare fără precedent pentru România și restul țărilor din regiune

04.06.2020 | 20:54
Ungaria sfidare la 100 ani de la Tratatul de la Trianon Viktor Orban solicitare fara precedent pentru Romania si restul tarilor din regiune
ADVERTISEMENT

Pe 4 iunie 2020, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consemnat oficial dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar, Ungaria condusă de Viktor Orban a avut o reacție aparent sfidătoare la adresa României.

Ungaria, cerință sfidătoare pentru România și restul țărilor din regiune

Ungaria nu își revine după ce a pierdut o bună parte din teritoriu acum 100 de ani, astfel că a adoptat o declarație prin care solicită țărilor care adăpostesc comunități semnificative de maghiari să recunoască „dreptul la identitate națională al tuturor cetățenilor”.

ADVERTISEMENT

Parlamentul de la Budapesta vrea astfel să protejeze dreptul la identitate națională al cetățenilor săi de pretutindeni. „Maghiarii din afara graniţelor sunt parte a naţiunii maghiare”, a explicat ministrul de Externe maghiar Peter Szijjarto.

Potrivit Adevărul, Parlamentul maghiar nu a ratat ocazia de a provoca România. Cele mai controversate puncte ale declarației se regăsesc următoarele:

ADVERTISEMENT
  • În Europa Centrală și de Est ar putea fi garantată pe termen lung securitatea și stabilitatea politică dacă toate statele naționale ar recunoaște dreptul la identitate națională al tuturor cetățenilor și comunităților lor.
  • Concret, ar trebui să se permită păstrarea limbii materne, a culturii. Globalizarea e cea mai mare amenințare cu care se confruntă națiunile din regiune.
  • Astfel, tuturor țărilor din regiune le este cerut oficial să recunoască dreptul la identitatea națională drept un drept fundamental al omului.

Conceptul de identitate națională e deja reglementat în plan internațional: ”Părţile se angajează să promoveze condiţiile de natură să permită persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale să-şi menţină şi să-şi dezvolte cultura, precum şi să-şi păstreze elementele esenţiale ale identităţii lor, respectiv religia, limba, tradiţiile şi patrimoniul lor cultural”.

ADVERTISEMENT

Aidoma soluţiei adoptate în cadrul Legii Fundamentale a Ungariei, statutul juridic de naţiune constituentă să fie acordat, pe lângă comunităţile naţionale majoritare, şi comunităţilor naţionale autohtone, minoritare numeric, iar acest statut juridic să fie precizat în constituţia statului respectiv”, menționează cei de la Adevărul.

Mai mult, maghiarii solicită „statelor membre ale Uniunii Europene să susţină iniţiativa cetăţenească europeană aflată în curs a Consiliului Naţional Secuiesc privind consolidarea dezvoltării economice şi culturale a regiunilor din Europa”.

ADVERTISEMENT