News

Ungaria și Polonia blochează bugetul multianual UE. Ce se întâmplă cu cele 1.800 de miliarde

16.11.2020 | 21:35
Ungaria si Polonia blocheaza bugetul multianual UE Ce se intampla cu cele 1800 de miliarde
ADVERTISEMENT

Ungaria și Polonia, două state aflate aflate în conflict deschis în ultimii ani cu Comisia Europeană, au blocat luni prin veto o decizie esențială privind adoptarea bugetului multianual al UE

Luni, ambasadorii guvernelor UE au participat luni la o reuniune la Bruxelles unde urmau să susțină un compromis la care s-a ajuns cu pachetul de 1.800 de miliarde de euro între Consiliul European și Parlamentul European, însă nu s-a putut ajunge la un consens din cauza dreptului de veto al Ungariei și Poloniei.

ADVERTISEMENT

Conform Reuters, nu s-a putut ajunge la un consens din cauza propunerii de a condiţiona alocarea de fonduri comunitare de respectare a statului de drept.

Bugetul multianual UE, blocat prin veto de Ungaria și Polonia

La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Consiliului UE, Sebastian Fischer, a anunţat că, la reuniunea la nivel de ambasadori desfăşurată luni, statele membre au confirmat prin majoritate calificată regimul de condiţionalitate care leagă fondurile europene de statul de drept, dar în privinţa deciziei privind resursele proprii nu s-a obţinut unanimitatea necesară din cauza opoziţiei a două state membre.

ADVERTISEMENT

Recent, premierul ungar Viktor Orban i-a anunțat pe cancelarul german Angela Merkel, pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că Ungaria va bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi planul european de redresare post-pandemie, din cauza condiţionalităţii privind accesarea fondurilor europene de statul de drept.

”Ungaria a blocat prin veto bugetul UE, aşa cum avertizase premierul Viktor Orban, întrucât nu putem susţine proiectul în forma actuală, cu acea clauză care condiţionează deciziile bugetare de criteriul statului de drept, este în contradicţie cu rezultatele summitului din iulie”, a confirmat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește Polonia, puterea de la Varșovia Polonia a avertizat că va opune veto bugetului european. ”Acum este un moment decisiv pentru ce se va întâmpla în Europa. Polonia se poate folosi de veto ca un instrument util menit a bloca proiectul politic conceput să îi limiteze suveranitatea”, a declarat ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro.

Ce se întâmplă cu cele 1.800 de miliarde din Planul european de relansare economică

Pe 5 noiembrie, Parlamentul European şi Germania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, au ajuns un acord privind un ”regim general de condiţionalitate” prin care fondurile din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi cele din planul de redresare ”Next Generation” (de 750 de miliarde de euro) vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE.

ADVERTISEMENT

Ungaria şi Polonia au avertizat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, avertizând că ar putea bloca aprobarea bugetului multianual comunitar şi a Fondului de relansare economică.

ADVERTISEMENT
Tags: