News

Ungaria și Polonia blochează bugetul Uniunii Europene. Statul de drept, motiv de dispută

26.11.2020 | 22:07
Ungaria si Polonia blocheaza bugetul Uniunii Europene Statul de drept motiv de disputa
ADVERTISEMENT

Ungaria și Polonia s-au aliat și cer Uniunii Europene eliminarea mecanismului statului de drept din procedura aprobării bugetului UE.

Viktor Orban a anunțat că „Ungaria nu va accepta nicio propunere care nu e acceptabilă pentru Polonia”.

ADVERTISEMENT

Cele două țări nu vor face, așadar, concesii în disputa cu Uniunea Europeană, cerând excluderea mecanismului privind statul de drept din procedura de adoptare a bugetului comunitar.

Viktor Orban blochează bugetul Uniunii Europene

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat după întâlnirea avută cu omologul Mateusz Morawiecki, că asocierea mecanismului privind respectarea normelor statului de drept cu bugetul UE și cu Fondurl de relansare economică a fost o decizie „iresponsabilă”.

ADVERTISEMENT

Orban a anunțat, oficial, că Ungaria și Polonia consideră inacceptabile propunerile UE. „Ne vom uni pozițiile și interesele în această chestiune. Ungaria nu va accepta nicio propunere care nu e acceptabilă pentru Polonia. Practic, vom petrece următoarele luni luptând împreună”, a anunțat Orban, conform Mediafax, care citează agenția MTI.

Premierul Ungariei susține că mecanismul impus de UE e o regulă a majorității în contextul în care Ungaria are disensiuni „cu alte state membre UE pe teme fundamentale, precum imigrația, suveranitatea națională și problemele de gen, Ungaria nu poate accepta să îi fie impuse poziții cu care cetățenii Ungariei nu sunt de acord”.

ADVERTISEMENT

Orban nu are niciun regret, menționând că Ungaria oricum nu pierde fonduri dacă nu va fi aprobat Planul UE de relansare economică, pentru că acest plan e conceput pentru susținerea țărilor ale căror datorii depășeasc valoarea PIB-ului.

Ursula von der Leyen le-a transmis celor două țări să nu mai blocheze aprobarea bugetului UE. „Uniunea așteaptă undă verde pentru viitorul Cadru Financiar Multianual și pentru Fondul Viitoarea Generație UE. Șefii de stat din cele 27 de țări memre au negociat zile și nopți și au ajuns la un compromis”, a punctat von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Oficialul UE le-a transmis celor două țări „dacă au dubii” să se adreseze Curții Europene de Justiție. Cu toate acestea, Ungaria și Polonia blochează în continuare o procedură necesară adoptării bugetului și planului de relansare economică. Cu toate acestea, Ungaria și Polonia nu part dispuse să facă niciun pas în spate.

ADVERTISEMENT
Tags: