News

Ungaria și Rusia au semnat un acord pentru creşterea volumului de gaze. Cât timp va fi valabilă noua înțelegere

Guvernul de la Budapesta a anunțat miercuri că Ungaria a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat.
01.09.2022 | 00:20
Ungaria si Rusia au semnat un acord pentru cresterea volumului de gaze Cat timp va fi valabila noua intelegere
Ungaria și Rusia s-au înțeles pentru creşterea volumului de gaze naturale. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit informațiilor prezentate de oficialii maghiari, nivelul maxim de gaze naturale a fost majorat la 5,8 milioane metri cubi. Conform ultimelor calcule, este o cantitate de peste două ori mai mare decât cea care a fost importată în august.

Ungaria nu poate renunța la gazele din Rusia

Asta a anunţat miercuri ministrul de externe, Peter Szijjarto, conform Agerpres, care a citat EFE: “Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze. S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie.”

ADVERTISEMENT

De asemenea, conform acordului dintre Ungaria și Rusia, cantitatea suplimentară de gaze naturale va fi livrată prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia şi Serbia.

Confom statisticilor, numai în august 2022, Ungaria a importat 2,6 milioane mc de gaze din Rusia. Odată cu noul acord, această țară va putea importa până la 5,8 milioane de mc de la 2 septembrie 2022.

ADVERTISEMENT

În acest context, ministrul de externe, Peter Szijjarto, a declarat că fără gazele din Rusia, aprovizionarea cu energie a ţării sale ar fi “imposibil” de garantat. Mai departe va fi foarte interesant de urmărit ce reacții vor veni din partea liderilor Uniunii Europene.

Care va fi reacția de la Bruxelles?

Decizia de majorare a achiziţiilor de la Gazprom este în antiteză cu eforturile partenerilor europeni. Amintim că după invazia Rusiei în Ucraina, UE a încercat să reducă dependenţa energetică față de Moscova.

ADVERTISEMENT

Este știut faptul că prim-ministrul Viktor Orban este considerat drept cel mai bun aliat european al preşedintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Gazele înmagazinate ale Ungariei totalizează în prezent 3,880 miliarde mc.

Conform Autorităţii de Reglementare şi Servicii Publice din Ungaria (MEKH), în prim-plan este un volum care reprezintă 61% din capacitatea totală de înmagazinare. Astfel, acesta ar putea acoperi circa 37% din cererea normală dintr-un an.

ADVERTISEMENT

Totodată, este foarte important de amintit că Ungaria depinde foarte multe de gazele naturale din Rusia. Când vine vorba despre consumul total de gaze naturale, ungurii se bazează cel mai mult pe cantitatea livrată de Rusia (85%).

ADVERTISEMENT
Tags: