Ungaria va pierde 1 miliard de euro din fondurile UE, bani blocați din cauza încălcării statului de drept, potrivit unor oficiali care au dat aceste declarații pentru Politico, arată news.ro.
Mai exact, pentru a nu pierde suma colosală, Ungaria va trebui să aplice mai multe măsuri până la finalul acestui an. Doar în aceste condiții ar putea primi aprobarea Comisiei Europene. Însă, este greu de crezut că această etapă va fi finalizată până la 31 decembrie.
Pentru a convinge Uniunea Europeană să deblocheze finanțarea, Ungaria ar trebui să facă anumite modificări în lege cu scopul de a sancționa corupția și conflictele de interese.
Comisia Europeană a acordat subvenții de peste 16 miliarde de euro, destinate regiunilor sărace din Ungaria. Au fost alocate ajutoare economice și după pandemia Covid, cu scopul de a stimula creșterea economică a acestei țări.
De altfel, măsurile aveau rolul de a-l presa pe premierul Victor Orban să renunțe la schimbările legislative considerate antidemocratice. Marți, János Bóka, ministrul afacerilor europene al Ungariei a avut o întâlnire cu Piotr Serafin, Comisarul pentru buget.
Însă, demersurile Ungariei pentru a debloca finanțarea „nu sunt chiar ceea ce spera CE”, potrivit spuselor lui Serafin. Țările UE au la dispoziție doi ani pentru a cere rambursarea fondurilor reținute de CE.
Aceste fonduri de peste 1 miliard de euro, destinate zonelor sărace din Ungaria, au fost reținute încă din 2022. Acum, statul vecin riscă să piardă definitiv suma respectivă.
Ungaria a înregistrat o creștere economică cu mult sub media Uniunii Europene. Totodată, „deficitul guvernamental ca procent din PIB (5,4% în acest an) este printre cele mai mari din bloc”, arată sursa citată.
Pe de altă parte, alte fonduri din UE sunt pe cale să fie deblocate. CE hotărâse înghețarea lor în urma unor „încălcări ale libertăţii academice”. Este vorba despre fondurile Erasmus, deblocate după ce Ungaria a scos anumite personaje politice dintr-o instituție publică al cărei rol este să supravegheze universitățile.