Fotbal international

Ungurii și ucrainienii, meciuri cu Barca, Juventus și Real. Ne batem cu vecinii bulgari și sârbi

21.10.2020 | 16:12
Ungurii si ucrainienii meciuri cu Barca Juventus si Real Ne batem cu vecinii bulgari si sarbi
Ungurii și ucrainienii, meciuri cu Barca, Juventus si Real. Ne batem cu vecinii bulgari si sarbi
ADVERTISEMENT

Ungaria și Ucraina au echipe în grupele UEFA Champions League, acolo unde nicio echipă românească nu a reușit să ajungă în ultimii ani, în timp ce bulgarii au două echipe în grupele Europa League.

Ferencvaros a reușit o calificare istorică în grupele UEFA Champions League, după ce a eliminat pe rând, Djugardens, Celtic Glasgow, Dinamo Zagreb, care i-a eliminat pe CFR Cluj, în timp ce în play-off i-au scos pe norvegienii de la Molde. Nici bulgarii nu sunt mai prejos și au două echipe în grupele Europa League, Botev Plovdiv și adversara lui CFR Cluj, TSKA Sofia.

ADVERTISEMENT

Investițiile maghiarilor în sport și implict în fotbal, unde au pompat bani masiv în copii și juniori, încep să dea roade, chiar dacă la nivel de echipa națională încă nu se văd rezultate notabile, însă Ungaria are șansa să ajungă la EURO, după ce spulberat Bulgaria și va înfrunta Islanda la Budapesta în barajul decisiv de calificare.

Ungaria are o echipă în grupele Champions League și se poate califica la EURO dacă trece de Islanda

Investițiile masive în sport ale ungurilor, nu se opresc doar la echipele din țara lor, iar maghiarii vor să ne dea lecții și în România, unde Sepsi Sf. Gheorghe a reușit să promoveze în Liga 1, lucru nemaiîntâlnit pentru o echipă din secuieme și a fost la un pas să câștige Cupe României în finala cu FCSB, iar  FK Csikszereda are de asemenea planuri să promoveze în prima ligă.

ADVERTISEMENT

Ungurii au pus la punct o super academie, ,,Puskas Academy”, în amintirea marelui Puskas, care începe deja să producă jucători tineri de valoare, iar Ferencvaros deja investește în echipele localităților aflate la granița cu Ungaria, de la Satu Mare și până la Nădlac, sportivii primesc echipamente cu sigla celei mai iubite echipe din Budapesta.

Ferencvaros are 31 de titluri de campioană a Ungariei, și un lot evaluat la aproximativ 25 de milioane de euro, aproape cât campioana României, CFR Cluj, fostul mare fotbalist ucrainian al lui Dinamo Kiev, Serghei Rebrov, este cel care a clădit o echipă redutabilă care acum poate produce surpriza în Liga Campionilor, mai ales că au 18 străini în lot, iar 12 jucători fac parte din loturile echipelor naționale, dintre care 4 la naționala Ungariei,

ADVERTISEMENT

Dinamo Kiev și Șahtior în Champions League cu Barcelona, Real și Juventus, în timp ce bulgarii au două echipe în grupele Europa League

Ucraina are două super echipe, Dinamo Kiev pe care Mircea Lucescu a calificat-o în grupele Champions League, după ce a spulberat-o pe Gent, de unde Ladislau Boloni tocmai a fost dat afară, iar Shahtior a jucat o semifinală de Europa League cu Inter în sezonul trecut, iar acum îi va înfrunta din nou pe italieni, dar și pe Real Madrid. Zorya este o altă echipă ucrainiană calificată în grupele Europa League, unde va juca cu Leicester, AEK și Braga.

În plus, naționala lui Adrian Mutu a ratat calificarea de pe locul întâi în grupă, după înfrângerea cu 1-0 de la Kiev, în fața Ucrainei, iar victoria în meciul cu Danemarca este vitală pentru calificare.

ADVERTISEMENT

Nici bulgarii nu se lasă mai prejos, după ce Lokomotiv Plovdiv a fost la un pas să elimine Tottenham-ul lui Mourinho, după ce a condus cu 1-0 până în minutul 80, când Lokomotiv a avut doi jucători eliminați în decurs de un minut, în timp ce FC Botoșani s-a făcut de râs cu macedonienii de la Shkendija. Vecinii bulgari puteau să mai aibă o echipă în grupele Europa League, pe lângă Ludogorets și TSKA Sofia, adversara singurei reprezentate a României în cupele europene, CFR Cluj. Botev Plovdiv a ratat calificarea, fiind eliminată în preliminariile Europa League.

Ludogorets a avut calificări consecutive în Liga Campionilor, în 2013, provocându-i lui FCSB una dintre cele mai usturătoare eliminări din istoria participării în cupele europene, iar campioana Bulgariei are o mică colonie de fotbaliști români care joacă în echipa națională a României: Keseru, Dragoș Grigore și călăul FCSB, Cosmin Moți, însă anul acesta a fost eliminată rușinos din Champions League și va juca în grupele Europa League cu Tottenham, Antwerp și LASK Linz.

Sârbii și moldovenii nu o duc nici ei prea bine cu echipele lor, iar în România, CFR Cluj e singura echipă care ține steagul sus

CFR Cluj este singura echipă românească rămasă în cupele europene și este calificată în grupele Europa League, unde va întâlni AS Roma, Young Boys Berna și TSKA Sofia.

Vecinii sârbi au o singură echipă calificată în grupele unei competiții europene. Este vorba despre Steaua Roșie Belgrad, unde Belodedici a reușit să câștige încă o dată Cupa Campionilor, în 1991.

Steaua Roșie e într-o grupă cu Hoffenheim, Gent și Slovan Liberec și are șanse reale de calificare, în timp ce Backa Topola a fost aproape de o supriză uriașă cu FCSB, în timp ce Partizan Belgrad a fost eliminată din cupele europene de Charleroi.

Moldova e singura țară vecină care nu are nicio echipă calificată într-una dintre cele două competiții europene. Vicecampioana Sfântu Gheorghe Suruceni a fost eliminată în preliminariile Europa League de Partizan Belgrad, scor 1-0, în timp ocupanta locului trei, Petrocub Hîncești, a fost eliminată chiar de Backa Topola. Campioana Moldovei, Dinamo Tiraspol, a fost eliminată de Ventspils în primul tur al preliminariilor Ligii Campionilor.

ADVERTISEMENT
Tags: