News

Unic în România. A fost inaugurată pista de biciclete care te va lăsa fără cuvinte. Străbate traseul unei foste mocănițe

Autoritățile din Huedin au inaugurat prima pistă de biciclete din România care va fi inclusă în rețeaua europeană a traseelor de cicloturism. Pista va depăși 12 kilometri la finalizare.
03.08.2022 | 15:58
Unic in Romania A fost inaugurata pista de biciclete care te va lasa fara cuvinte Strabate traseul unei foste mocanite
A fost inaugurată o pistă de biciclete unică în România. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Pista de biciclete Huedin-Sâncraiu, care străbate traseul unei foste mocănițe, a fost inaugurată miercuri 3 iulie 2022.

A fost inaugurată o pistă de biciclete unică în România

”Azi am inaugurat pista de biciclete la Huedin! Cu această ocazie, a avut loc ceremonia oficială de finalizare a lucrărilor din cadrul proiectului ”Înființare pistă de biciclete pe traseul căii ferate dezafectate Huedin-Sâncraiu-Călățele” – segmentul aparținător orașului Huedin”, a anunțat primarul orașului Huedin, Mircea Moroșan pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Pista are o lungime de peste 3 kilometri și se va conecta cu o altă pistă, construită în Sâncraiu, care are aproape 4 kilometri. Conform autorităților, pista a fost construită cu ajutorul fondurilor europene, costul depășind 740.000 de lei.

”Pista de biciclete construită de către orașul Huedin are o lungime de 3033 ml, începe de la intersecția cu DN1 de pe strada Horea și se conectează la pista de biciclete construită de comuna Sâncraiu, care are o lungime de 3952 ml.

ADVERTISEMENT

Valoarea investiției este de 748.314,64 lei cu TVA inclus, din care suma de 223.059,98 cu TVA inclus a fost eligibilă pentru finanțare din fonduri europene, prin Asociația Grup de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GAL) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – Măsura M6B2 Ruralul Activ – Servicii de bază și reînnoirea satelor în zonele rurale”, a completat primarul.

Planurile de lărgire a pistei nu se opresc aici, pentru că aceasta ar trebui să ajungă până în Călățele, pe drumul fostei mocănițe din Huedin. În acel moment, pista va avea 12 kilometri și va putea fi inclusă în rețeaua europeană a traseelor de cicloturism.

ADVERTISEMENT

”Pista de biciclete construită de orașul Huedin facilitează accesul populației din zona noastră și contribuie la creșterea turismului și la dezvoltarea unei zone de agrement în orașul Huedin. De altfel, unul dintre obiectivele proiectului este acela de-a realiza o infrastructură turistică diversă prin modernizarea și readaptarea funcțională a bazelor existente (în acest caz fiind vorba de terasamentul fostei căi ferate) și dezvoltarea de noi amenajări.

Odată cu construirea segmentului de 5216 ml de pe domeniul comunei Călățele, întregul proiect va avea o lungime totală de 12.201 ml, astfel pista de biciclete putând fi inclusă în rețeaua europeană a traseelor de cicloturism”, a transmis Mircea Moroșan, primarul Huedinului.

ADVERTISEMENT

În comparație, Bucureștiul stă foarte prost la capitolul piste de biciclete, deși autoritățile au planuri mari să ajungă la nivelul capitalelor europene cel puțin la acest capitol. Inclusiv președintele Klaus Iohannis este un mare amator al acestui mijloc de transport și încurajează pe toată lumea să-i urmeze exemplul.

ADVERTISEMENT