News

Uniforma ar putea deveni iar obligatorie în școli! Ce a transmis Guvernul

22.03.2021 | 14:33
Uniforma ar putea deveni iar obligatorie in scoli Ce a transmis Guvernul
Un parlamentar a solicitat introducerea obligatorie a uniformelor. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parlamentarii rediscută introducerea uniformei obligatorii în școli! Astfel, la Camera Deputaților a ajuns din nou proiectul de lege privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ. Inițiatorul spune că o asemenea măsură ar avea ca efect reducerea nivelului de violență și agresivitate în rândul copiilor. 

Cătălin Lucian Iliescu, fost senator PMP este cel care a semnat propunerea legislativă prin care elevii ar putea fi obligați să vină la școală îmbrăcați la fel. Dacă primea aviz pozitiv, măsura urma chiar să fie implementată din acest an școlar.

ADVERTISEMENT

Proiectul a întâmpinat însă mai multe piedici. Mai întâi de toate, politicianul ar fi vrut ca toate consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor să stabilească modelul uniformei şcolare pentru elevii unităţii de învăţământ respective din învăţământul general obligatoriu de stat.

Parlamentarii rediscută introducerea uniformei obligatorii în învățământul de stat

„Pentru acoperirea costurilor uniformelor școlare pentru cele aproximativ 2 milioane de elevi din învățământul obligatoriu de stat, propunerea legislativă prevede acordarea anuală a unei sume de bani necesare, din fondurile MEC”, se mai arată în forma finală a proiectului.

ADVERTISEMENT

Concret, părinţii ar urma să primească anual 350 de lei de la stat pentru cumpărarea uniformei. Banii vor fi împărţiţi pe semestre. Senatul a adoptat proiectul la data de 11 august 2020. Cu toate acestea, Consiliul Legislativ a atras atunci atenția și a spus că, dat fiind impactul bugetar, este nevoie neapărat de un punct de vedere al Guvernului.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Între timp și Consiliul Economic și Social și-a dat acordul, doar că Executivul a strâmbat din nas. „Unitățile de învățământ au libertatea de a alege diferite semne distinctive pentru elevii lor, cum ar fi: ecuson, uniformă, eșarfă sau altele asemenea.

ADVERTISEMENT

Considerăm că reglementarea propusă prin inițiativa legislativă este mult prea restricitvă comparativ cu textul în vigoare și limitează cadrul legal prin care unitățile de învățământ pot face alegerea unor diferite semne distinctive”, au spus reprezentanții Guvernului.

Ce a transmis Guvernul legat de uniforme obligatorii pentru elevi

Mai mult de atât, aceștia au explicat că o asemenea măsură ar avea un impact bugetar destul de serios. Efortul financiar al statului ar fi undeva în jurul sumei de 805.000 de lei, bani considerați a fi mult peste limitele bugetului.

ADVERTISEMENT

Drept pentru care, Executivul a transmis că nu susține adoptarea acestei inițiative legislative. Apoi, în urmă cu doar câteva zile, raportul Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, dar și cel al Comisiei pentru învățământ au pus practic punct solicitării de introducere a uniformelor în școli.

Sursa foto – hepta.ro

Cele două au votat cu majoritate respingerea proiectului. „Nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare”, au atras atenția reprezentanții comisiilor.

Ce spun elevii despre introducerea uniformelor în școli

FANATIK a stat de vorbă și cu reprezentanți ai asociațiilor de elevi care s-au arătat mai degrabă indignați de această propunere. „Mda, este un proiect care apare în fiecare an, nu înțelegem de ce. Nu, nu suntem de acord cu el, nu avem cum să fim de acord cu așa ceva, este o aberație. Numai dacă vorbim despre suma pe care vor să o aloce și ne dăm seamă că totul e o greșeală.

Sursa foto – hepta.ro

Este o sumă mult prea mică, dar o sumă pe care Guvernul oricum nu o are, nu își permite să o cheltuie pentru așa ceva. Ce poți să îți cumperi de 350 de lei? O pereche de pantaloni de costum, o cămașă, ok, dar știți că mai e și frig, e și cald, îmbrăcămintea e în funcție de anotimp.

Plus că trebuie să te schimbi, nu poți purta zilnic aceeași cămașă. De unde bani, din ce să cumperi?”, a declarat Andreea Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța

ADVERTISEMENT
Tags: