News

Uniformele, obligatorii în școli și licee. Proiect de lege depus de AUR la Senat

Deputaţii George Simion şi Liliana Scripnic au depus la Senat un proiect de lege pentru reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar.
05.10.2022 | 14:15
Uniformele obligatorii in scoli si licee Proiect de lege depus de AUR la Senat
De ce vor deputații AUR ca în școli și licee să se revină la uniforme. Foto: canva.com, commons.wikimedia.org – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Astfel, ”Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ” poate readuce uniformele în școli și licee.

Uniformele, din nou obligatorii în școli și licee?

Deputații AUR au arătat că ”o uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinţi au posibilităţi financiare, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru şcoală”.

ADVERTISEMENT

Mai departe, președintele AUR, George Simion, a arătat că uniformele şcolare au o tradiţie neîntreruptă încă din secolul al XIX-lea. El și deputata Liliana Scripnic au subliniat în expunerea de motive că primele uniforme şcolare din România au apărut la Turnu Severin, în 1897.

În perioada interbelică, purtarea uniformei  era un motiv de mândrie pentru elevi, datorită sentimentului de apartenenţă la o comunitate prestigioasă de tineri studioşi. Acestui sentiment i se răspundea, din partea societăţii, cu respect şi admiraţie”, au mai notat deputații AUR, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

O scurtă lecție de istorie despre uniformele școlare

Ulterior, liderul AUR și colega lui au remarcat că interesul pentru uniformele școlare s-a pierdut în anii 1980, după introducerea modelului sovietic de uniformă.

Cei doi parlamentari au mai observat că România este deficitară la capitolul studiilor sociologice şi pedagogice pe tema uniformelor şcolare. Ei au acuzat că subiectul nu a fost tratat ştiinţific în studii de specialitate pedagogică.

ADVERTISEMENT

În continuare, inițiatorii proiectului de lege au mai subliniat că situația este diferită în ţările vest-europene şi în Statele Unite ale Americii. În SUA și în țările occidentale au fost efectuate studii şi sondaje care au arătat avantajele purtării uniformei şcolare.

Spre finalul expunerii de motive, George Simion și Liliana Scripnic au arătat că la Jocurile Olimpice, fiecare ţară are o uniformă reprezentativă. La fel au și cluburile de fotbal.

ADVERTISEMENT

Astfel, ei consideră că prin promovarea acestei iniţiative legislative, și elevii ar trebui să poarte ceva care să-i diferenţieze de ceilalţi.

 

 

ADVERTISEMENT