News

Unii angajaţi vor ieşi mai repede la pensie. Legea, adoptată de Camera Deputaților

10.11.2020 | 16:47
Unii angajaţi vor ieşi mai repede la pensie. Legea, adoptată de Camera Deputaților
Unii angajaţi vor ieşi mai repede la pensie. Legea, adoptată de Camera Deputaților Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 10 noiembrie,  proiectul de lege care le oferă unor angajați șansa să iasă mai repede la pensie.

Practic, este vorba de persoanele care au trăit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare remanentă. Acestea vor avea posibilitatea de a se retrage cu 2 ani mai devreme din câmpul muncii.

ADVERTISEMENT

Au fost introduse 27 de localităţi, prin iniţiativa legislativă a senatorului PNL Daniel Fenechiu.

Lege adoptată de Camera Deputaților. Pensionare mai rapidă pentru cei care trăiesc în zone cu poluare

Este vorba de modificarea alin. (5) al art.65 din Legea nr.263/2010, cu modificările şi completările ulterioare. Anumiți angajați vor putea ieși mai repede la pensie fără penalizare. Condiția este următoarea: să fii locuit 30 de ani în zone afectate sau pe o rază de 8 km în jurul acestora.

ADVERTISEMENT

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, (…)

de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.” – se arată în lege.

Este vorba de următoarele localități:

”Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina,Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bac ău şi Oneşti din judeţul Bac ău, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul CaraşSeverin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Galaţi din judeţul Galaţi, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Ro şia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj,

ADVERTISEMENT

Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, S ăvine şti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Bro şteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”, – se arată în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri