News

Unii politicieni își pot stabili singuri valoarea pensiilor. Paradisul pensionarilor se află la CCR

04.06.2020 | 13:51
Unii politicieni isi pot stabili singuri valoarea pensiilor Paradisul pensionarilor se afla la CCR
ADVERTISEMENT

Sistemul pensiilor speciale a fost astfel creat încât s-a format o castă la vîrful statului care-și asigură venituri din mai multe surse. În funcție de evoluția carierei, o serie de politicieni pot beneficia la ieșirea la pensie de posibilitatea de a alege dintre pensiile speciale pe care vor să le primească, pe lângă pensia din sistemul public. Știrea bună este că, cel puțin în momentul de față, nu le pot cumula pe toate pentru că altfel am fi avut demnitari care ar fi primit câte trei-patru pensii speciale.

Paradisul pensionarilor de la CCR

Categoriile de beneficiari de pensii de serviciu, numele oficial al pensiilor speciale, au fost stabilite de-a lungul timpului în așa fel încât acestea pe alocuri s-au suprapus existând perioade în care aceeași persoană a încasat mai multe pensii concomitent.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, o persoană poate cumula pensia din sistemul public cu un singur tip de pensie specială, dar și cu salariul, dacă persoana este încă în activitate. Interdicția cumulului celor două tipuri de pensii a fost introdusă de guvernul Tudose în decembrie 2017, dar minunea a durat doar două săptămâni când Guvernul a revenit asupra deciziei inițiale și a decis că este îngăduit cumulul a numai două pensii, în funcție de opțiunea beneficiarului.

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, a avut cele mai multe opțiuni, cu nu mai puțin de patru variante de pensii din care să aleagă. Prima este pentru activitatea de magistrat, a doua este pentru cele două mandate de deputat. Teoretic, el mai poate fi îndreptățit la pensie pentru că a fost și Avocat al Poporului, iar după încheierea mandatului la CCR, și calitatea de fost judecător al Curții Constituționale îi va consolida apartenența în categoria specialilor.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, Dorneanu primește pensia de fost magistrat și pensia de fost parlamentar, la care se adaugă salariul de la CCR, mai ales că această instanță a decis, pe 12 februarie, că este neconstituțională ordonanța de urgență adoptată de guvernul Orban la finele anului trecut prin care era interzis cumulul pensiei cu salariul.

Potrivit declarației  de avere din 2019, Valer Dorneanu a avut venituri anuale de circa 700.000 de lei: 322.000 pensia de magistrat, 74.000 cea de fost parlamentar, plus 297.000 salariul de la Curtea Constituțională. Într-o situație asemănătoare se află și alt judecător CCR, Marian Enache, care adaugă la pensiile de fost magistrat și fost parlamentar indemnizația de revoluționar.

ADVERTISEMENT

Și fostul președinte al Curții, Augustin Zegrean, primește venituri din mai multe părți: ca fost parlamentar, ca fost judecător al Curții precum și o pensie de handicap din cauza problemelor  de vedere.

A  treia pensie specială vine de la Bruxelles

Interdicția de a nu cumula mai mult de două pensii speciale poate fi ocolită de politicienii care au fost și membri ai Parlamentului European. Aceștia primesc și ei o pensie separată, dar aceasta nu este plătită de statul român, ci din bugetul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

În consecință, vom avea câțiva politicieni care vor primi pensia din sistemul public pentru activitatea profesională depusă, plus pensia ca fost parlamentar român, la care se adaugă pensia de europarlamentar.

Eurodeputații au dreptul la pensie pentru limită de vârstă începând cu vârsta de 63 de ani. Pensia reprezintă 3,5 % din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fără a depăși însă 70 % în total. În momentul de față, salariul net al membrilor Parlamentului European este de 6.900 de euro.

În lista politicienilor români care primesc sau vor primi pensii speciale și de la Parlamentul de la București și de la Bruxelles sunt: Sabin Cutaș, Norica Nicolai, Ioan Mircea Pașcu, Rovana Plumb, Daniel Buda, Mircea Diaconu, Doru Frunzulică, Dan Nica, Vasile Blaga, Tudor Ciuhodaru, Claudiu Manda, Dan Motreanu, Eugen Tomac, Mihai Tudose.

Există două cazuri speciale printre foștii și actualii europarlamentari români: Renate Weber și Traian Băsescu. Weber nu a avut un mandat plin ca deputat în România, dar va putea cumula pensia de la Parlamentul European cu cea de fost Avocat al Poporului, după ce-și va termina mandatul și cu pensia din sistemul public.

Pe lângă pensia ca fost marinar, Traian Băsescu primește o indemnizație ca fost șef al statului, echivalentă cu 75% din salariul președintelui în funcție, salariu care, în momentul de față este de circa 27.000 de lei pe lună. De  asemenea, el are și două mandate complete de deputat, însă nu poate ridica pensia de la Parlamentul din București având deja două pensii. Teoretic, însă o va putea primi, din 2024, pe cea de la Bruxelles.

Pe lângă foștii magistrați care au intrat în politică, precum Valer Dorneanu, o categorie este cea a foștilor militari care au devenit parlamentari. În Parlament au fost câteva zeci de oameni care, înainte de a deveni politicieni, au fost ofițeri de carieră în MAI, MApN sau chiar serviciile secrete. Și aceștia au două pensii speciale. Printre cei mai cunoscuți sunt fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul șef al Statului Major Eugen Bădălan, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu sau fostul senator Daniel Savu, ofițer SRI până în 1999.

În categoria celor care vor putea să ia bani de la stat din mai multe surse sunt pe cale să devină și foștii primari. Subiectul pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinții și vicepreședinții consiliilor județene nu a fost definitiv tranșat. Cum o parte dintre ei au devenit apoi parlamentari vor putea și ei să aibă două pensii  speciale.

Primarii își așteaptă ”tainul”

În februarie, CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului privind Codul Adminsitrativ adoptat de guvernul Dăncilă, prin care erau introduse pensii speciale pentru aleșii locali. Curtea s-a mai pronunțat pe acest subiect în 2016 când a respins introducerea acestui tip de privilegiu nu pentru că ar fi nejustificat, ci pentru că ar reprezenta o inechitate față de consilierii locali și județeni care nu erau trecuți printre beneficiari.

Guvernul Orban a decis, prin ordonanță de urgență, să amâne acordarea pensiilor pentru aleșii locali pentru 2021, însă OUG a fost deja respinsă de Senat și există posibilitatea respingerii și la Camera Deputaților, caz în care categoria privilegiaților se va extinde subit cu mii de persoane.

Efortul bugetar este greu de estimat, dar se anunță considerabil în condițiiile în care pensiile speciale ale foștilor primari se calculează în funcție de salariile primarilor în funcție, ca produs al numărului de luni de mandat (dar nu mai mult de trei mandate) cu 0,4% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Problema este că primarii și președinții de CJ au căpătat dreptul de a-și fixa singuri salariile, decizii ale consiliilor locale, fapt care a făcut ca primarul unei comune prăfuite să aibă un salariu foarte bun.

De cumulul pensiei de fost parlamentar cu cea de fost primar vor beneficia zeci de persoane, nume de prim-rang în politică: Traian Băsescu, primarul Timișoarei Nicolae Robu, fostul ministru Lia Olguța Vasilescu, primarul Clujului Emil Boc sunt doar câteva nume.

Sunt exemple și de persoane care, în viitor, vor putea aduna pensia de fost primar cu cea de fost europarlamentar, precum Mircea Hava, fost primar la Alba-Iulia, și Gheorghe Falcă, fost primar la Arad, care în 2019 au devenit membri ai Parlamentului European.

 

 

ADVERTISEMENT