News

Piața RCA rămâne și fără Uniqa Asigurări. Există riscul unor majorări la polițele obligatorii

Compania Uniqa Asigurări se retrage de pe piața RCA din România, la doar două luni după falimentul City Insurance. În acest context, specialiștii spun că există riscul unor majorări la polițele obligatorii.
30.11.2021 | 09:16
Piata RCA ramane si fara Uniqa Asigurari Exista riscul unor majorari la politele obligatorii
Uniqa Asigurări se retrage de pe piața RCA. Ce se întâmplă cu polițele deja cumpărate de cetățeni. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Piața asiguratoriilor auto din România primește încă o lovitură. La doar două luni după intrarea în faliment a City Insurance, cel mai mare asigurator, o altă companie dispare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a oferit aprobare grupului austriac Uniqa să iasă de pe piaţa asigurărilor obligatorii auto.

ADVERTISEMENT

Cu o piață a asiguratorilor tot mai redusă numeric, specialiștii avertizează că segmentul RCA trece printr-o perioadă agitată și sunt posibile noi majorări de tarife la polițele auto obligatorii.

Uniqa Asigurări se retrage de pe piața RCA. Ce se întâmplă cu polițele deja cumpărate de cetățeni

Încă de vineri, 26 noiembrie, ASF a anunțat că a aprobat ”retragerea, la ce­rere, a autorizaţiei pen­tru practicarea asigurării obli­gatorii de răspundere ci­vilă auto pentru preju­di­cii produse terţilor prin acci­den­te de vehicule şi tram­va­ie (RCA) acordată so­cie­tăţii Uniqa Asigurări”.

ADVERTISEMENT

În consecință, brokerii au eliminat deja firma din lista ofertanților RCA, anunță Digi24.

Cetățenii care aveau deja RCA la Uniqa Asigurări trebuie să stea liniștiți. Decizia din această perioadă nu afectează polițele deja cumpărate.

În ultima perioadă, compania austriacă avea o cotă de piață de sub 1%, dar și cele mai ieftine oferte de asigurare obligatorie. Pierderile financiare cauzate de un număr relativ mic clienți au stat la baza retragerii din piață.

ADVERTISEMENT

Există riscul unor majorări la polițele obligatorii. Ce s-a întâmplat după retragerea City Insurance

După dispariția City Insurance și, mai nou, Uniqa, pe piața internă au mai rămas doar 7 firme la care șoferii își mai pot face acum asigurarea obligatorie: Euroins, Allianz-Țiriac, Omniasig, Asirom, Grawe, Groupama și Generali.

Falimentul City, cel mai mare asigurător din țară atât la nivelul întregii pieţe, cât şi din zona de RCA, a generat un val de efecte negative.

ADVERTISEMENT

La scurt timp, tarifele la poliţele RCA s-au dublat sau chiar triplat în unele cazuri atât din nevoia pieţei de a compensa lipsa unui jucător mare, dar şi pentru a putea face faţă unui eventual val al şoferilor cu risc ridicat care ar putea lua cu asalt asigurătorii rămaşi pe zona de RCA, scrie sursa citată.

De asemenea, în paralel cu preţurile ridicate la RCA, majoritatea service-urilor au luat măsuri încă de când se vehicula un posibil faliment al celui mare mare jucător din piaţa RCA. Refuzul reparaţiilor în baza poliţelor City Insurance încă a rămas la unele service-uri, din frica de a nu-şi primi banii.

ADVERTISEMENT