Uniunea Europeană cere lămuriri suplimentare companiei Pfizer. Noi întârzieri în distribuția vaccinului

Flaviu Popa   
în HotNews
22/01/2021, 16:51
Uniunea Europeană cere lămuriri suplimentare companiei Pfizer. Noi întârzieri în distribuția vaccinului
Vaccinare împotriva COVID-19. Care dintre politicieni și-ar face vaccinul? foto: hepta.ro

Uniunea Europeană cere explicații de la compania Pfizer cu privire la întârzierile în livrarea vaccinurilor, în condițiile în care blocajul în procesul de vaccinare e iminent.

Grupul farmaceutic Pfizer pare depășit de situație și nu reușește să producă și să livreze cantitățile contractate cu țările din Uniunea Europeană, astfel că imunizarea în masă e problematică în acest moment.

Un purtător de cuvânt al Executivului comunitar a anunțat că producătorul Pfizer va trebui să ofere lămuri pentru întârzierile din ultima vreme.

Uniunea Europeană cere lămuriri suplimentare companiei Pfizer

Vom solicita lămuriri din partea companiei”, a transmis purtătorul de cuvânt, fiind chestionat referitor la noile întârzieri de livrare a vaccinului în Europa.

Pfizer anunțase Comisia Europeană că nu vor mai fi întârzieri în viitor, după ce a redus la jumătate volumul de vaccinuri anti-Covid livrate unor state membre UE, printre care România.

România a primit doar 50% din volumul programat pentru mijlocul lunii ianuarie, însă livrările ar urma să revină la normal începând cu finalul lunii, conform lui Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, conform Agerpres.

Situația e similară în Polonia sau Croația, țări care au primit jumătate din ceea ce așteptau. Croații au anunțat deja că vor opri vaccinarea populației pentru că au rămas fără vaccin.

Comisia Europeană a comandat 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva Covid dezvoltat de Pfizer, un număr suficient pentru a obține imunitatea de turmă mult dorită. Cu toate acestea, Pfizer întâmpină mari dificultăți de distribuție și dă emoții țărilor care sperau că își vor imuniza populația în acest an într-o proporție de peste 70%.

În 29 ianuarie comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman ar putea da undă verde și vaccinului AstraZeneca, dar și celui rusesc Sputnik V. Maghiarii au cumpărat deja vaccin Sputnik V, fiind sătui de modul în care Comisia Europeană gestionează situația în colaborare cu Pfizer.

Închide ×