News

Uniunea Europeană cere tuturor țărilor să consume cu 15% mai puțin gaz: ”Trebuie să trecem peste iarnă”

Comisia Europeană va cere tuturor țărilor membre să reducă consumul de gaze cu 15%, pentru a putea strânge suficiente rezerve pentru iarna care urmează.
20.07.2022 | 13:40
Uniunea Europeana cere tuturor tarilor sa consume cu 15 mai putin gaz Trebuie sa trecem peste iarna
Europa se pregătește de tăierea gazului la iarnă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele CE, Ursula von der Leyen, a anunțat că toate țările membre vor fi nevoite să consume cu 15% mai puțin gaz. Totodată, Europa se pregătește de oprirea totală a gazului rusesc.

Europa se pregătește de oprirea gazului rusesc

Europa trebuie să se pregătească de iarnă, iar pentru acest lucru e nevoie ca toate țările să fie unite și să facă sacrificii pentru a combate dependența de Rusia.

ADVERTISEMENT

”Europa are nevoie să se pregătească, începem de la zero și acesta e lucru bun, pentru a ne reduce dependența de combustibilii fosili rusești.

Aprovizionarea cu gaze din alte surse, în afară de Rusia, a crescut din ianuarie, cu 35 de puncte. Țineți minte că a existat acel acord cu SUA în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz lichefiat.

ADVERTISEMENT

Am discutat cu lideri din Algeria și Egipt. Lucrăm mult pentru a crește sursele de energie verde, energia de care avem nevoie. E o energie pe care o obținem pe plan local și ne face independenți. Am reușit să înlocuim o parte dintre combustibilii fosili”, a explicat președintele CE.

Von der Leyen a punctat că există deja o stare de îngrijorare în 11 țări europene, care nu știu cum vor trece peste iarnă, dacă Rusia oprește robinetul de gaz. Cu toate acestea, ar trebui ca toată lumea să se pregătească de acest scenariu.

ADVERTISEMENT

”Vreau să discut despre cerere, despre cum economisim energia. Statele membre fac multe în acest sens. Avem 11 state membre care au lansat avertismente în legătură cu consumul de gaze, iar un al 12-lea stat e la nivel de alertă. Trebuie să adresăm problema securității energetice la nivel european.

Trebuie să ne pregătim de o oprire totală a aprovizionării de gaz rusesc. E foarte probabil să ne așteptăm la o întrerupere totală a gazului rusesc. Fiecare stat membru va fi afectat. Ne-am învățat lecțiile, cel mai rău inamic al nostru e fragmentarea. Suntem mult mai puternici decât fiecare dintre cele 27 de state luate individual.

ADVERTISEMENT

Să reușim să trecem de această iarnă, luând în considerare varianta că aprovizionarea de gaze rusești se întrerupe, trebuie să reducem consumul de gaze. E un pas necesar pentru a ne proteja. Astăzi, propunem un instrument de urgență pe baza articolului 122, cu obiectivul ca fiecare stat membru să își reducă consumul de gaze, să punem la dispoziție o plasă de siguranță pentru statele membre. Cerem statelor membre să reducă cu 15% consumul de gaze”, a anunțat Ursula von der Leyen.

FMI a avertizat că încetarea livrărilor de gaze rusești ar provoca o recesiune severă în Europa. Planul Comisiei Europene, de raționalizare a consumului de gaz, ar putea deveni o realitate în viitorul apropiat, conform experților.

ADVERTISEMENT