News

Uniunea Europeană introduce noi reguli pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu cei care se aleg cu permisul suspendat

Apar noi reguli pe teritoriul Uniunii Europene, atunci când vine vorba de suspendarea permiselor auto. Ce trebuie să știe șoferii
26.03.2025 | 00:27
Uniunea Europeana introduce noi reguli pentru soferi Ce se va intampla cu cei care se aleg cu permisul suspendat
Noi reguli aplicate șoferilor, pe teritoriul UE. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană vine cu noi reguli în ceea ce privește suspendarea permiselor auto. Această măsură vine pentru îmbunătățirea siguranței rutiere, în contextul în care România este țara europeană cu cea mai mare rată a mortalității în accidente.

Noi reguli pentru șoferi, pe teritoriul UE

Uniunea Europeană a stabilit noi reguli, provizorii, cu privire la suspendarea și retragere permisului de conducere. Conform noilor măsuri, orice restricție sau interdicție va fi valabilă pe întreg teritoriu al UE.

ADVERTISEMENT

Astfel, orice restricții sau interdicții introduse de autoritățile unui stat membru împotriva unui șofer, se vor aplica și în țara în care a fost eliberat permisul. Ulterior, țara care a emis documentul va trebui să aplice măsura pe întreg teritoriu al UE.

Momentan, dacă un șofer își pierde permisul într-o altă țară din UE decât cea în care a fost eliberat, sancțiunea se aplică doar în statul în care a avut loc infracțiunea, conform hotnews.ro.

ADVERTISEMENT

„Prin introducerea unor criterii mai clare și mai oportune pentru suspendarea privilegiilor de șofat din cauza încălcărilor grave, această măsură îi protejează nu numai pe șoferii responsabili, ci și pe întreaga comunitate”, a declarat eurodeputatul Matteo Ricci, conform sursei citate.

Noua decizie face parte dintr-o serie de măsuri care se axează pe siguranța rutieră, care își propune să reducă la 50% numărul deceselor și al persoanelor rănite pe drumurile europene până în 2030. Aceste modificări trebuie să fie adoptate formal și de Consiliul UE și de Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

Afecțiunile care îi pot lăsa pe șoferi fără permis

Codul rutier 2025 include o serie de reglementări care îi pot lăsa pe șoferii din România fără permis. Dacă șoferul suferă de afecțiuni precum boli de inimă, diabet, afecțiuni neuromotorii, probleme de vedere, boli psihice, tulburări mentale, dependență de droguri, medicamente sau alcool, probleme respiratorii, insuficiență renală gravă sau probleme de auz, acesta va rămâne fără permis de conducere.

ADVERTISEMENT

Conform legislației, orice medic, indiferent de specialitate, are responsabilitatea de a informa poliția în cazul în care consideră că o persoană nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru a conduce un autovehicul.

„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică”, se precizează în legea 195/2002, conform promotor.ro.