Țările din Uniunea Europeană trebuie să adopte o poziție unitară împotriva noilor tarife vamale impuse de Donald Trump, astfel că va fi anunțat un prim set de măsuri drept răspuns. Vor fi vizate importuri din SUA în valoare de 28 de miliarde de dolari, de la ață dentară până la produse de lux și diamante.
Conform CNBC, Uniunea Europeană se va alinia la răspunsuri anunțate deja de China și Canada și cel mai probabil vom vorbi despre o escaladare a unui posibil război comercial. Riscul de a scumpi bunurile pentru miliarde de consumatori și de a împinge economiile lumii în recesiune e uriaș, avertizează specialiștii.
Momentan, cele 27 state din UE s-au ales cu tarife de 25% la exporturi de automobile, oțel, aluminiu în rest ce majoritatea bunurilor au ”primit” un tarif de 20%. Tarifele impuse de Donald Trump acoperă 70% din exporturile UE către SUA, în valoare totală de 532 de miliarde de euro.
Taxele vor afecta grav cuprul, produsele farmaceutice, semiconductoarele și lemnul. Între timp, din UE nu au scăpat nici prietenii lui Donald Trump, ungurii lui Viktor Orban, astfel că Uniunea Europeană le va cere statelor membre o listă de produse americane care să fie vizate de taxe suplimentare, drept răspuns la tarifele impuse de SUA.
Momentan, liderii UE nu doresc un război comercial în regula cu SUA și preferă să abordeze problema calm și să impună tarife progresiv, în speranța că răul făcut nu va fi iremediabil. Cert e că pe lista produselor din SUA ce vor fi tarifate se numără carnea, vinul, lemnul, hainele, guma de mestecat, ața dentară, aspiratoarele și hârtia igienică.
Cât despre faimosul bourbon american, acesta ar putea fi tarifat cu 50%. În replică, Donald Trump a anunțat că va introduce un tarif de 200% la băuturile alcoolice din Europa. Economia Europei este puternic dependentă de comerțul liber, astfel că exportatorii de vin din Franța și Italia se împotrivesc acestui război comercial.
În schimb, diplomații europeni au anunțat că principalul lor obiectiv este exprimarea unei poziții comune, disponibilitatea de a negocia eliminarea tarifelor, în primă fază, urmată de aplicarea contramăsurilor.
”Marea noastră temere după Brexit era destrămarea unităţii prin acorduri bilaterale, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Sigur, acum avem o situaţie diferită, dar toată lumea înţelege că interesul este într-o politică comercială comună”, a declarat un diplomat UE potrivit sursei citate.
Cert e că europenii nu și-ar dori să dinamiteze definitiv relațiile cu Trump, astfel că par dispuși să se comporte ”cu mănuși” în acest caz. De exemplu, dacă Emmanuel Macron vorbește despre suspendarea investițiilor în SUA, țări ca Irlanda și Italia nu prea vor să intre în joc și să supere administrația Trump.
”Este un echilibru dificil. Măsurile nu pot fi prea slabe, pentru că nu aduc SUA la masa negocierilor, dar nici prea dure, pentru că riscă o escaladare”, a declarat un alt oficial european, sub protecția anonimatului. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat deja că va avea discuții separate cu mai mulți directori din diverse industrii pentru a vedea care vor fi următorii pași luați.