News

Uniunea Europeană-pregătiri de RĂZBOI, inclusiv cu forţe terestre

UE pregăteşte o campanie militară, care ar implica trupe terestre pentru prima oară în istoria Uniunii. Un plan strategic al acestei misiuni a fost publicat, în exclusivitate, de ziarul britanic...
13.05.2015 | 16:52
Uniunea Europeanapregatiri de RAZBOI inclusiv cu forte terestre

UE pregăteşte o campanie militară, care ar implica trupe terestre pentru prima oară în istoria Uniunii. Un plan strategic al acestei misiuni a fost publicat, în exclusivitate, de ziarul britanic The Guardian. Trupe europene ar putea fi desfăşurate în Libia, pentru a lupta împotriva reţelelor de imigraţie ilegală în Europa.

Campania aeriană şi terestră planificată la Bruxelles are susţinerea ONU, scrie Guardian, dar trebuie extinsă la nivel terestru pentru a fi eficientă. Autorităţile au în vedere operaţiuni la sol, iar strategia va fi avizată de miniştrii de Externe ai statelor membre şi va fi supusă aprobării Consiliului European, în iunie.

“Operaţiunile din Libia necesită capabilităţi aeriene, navale şi terestre, susţine The Guardian. Acestea pot include colectarea de informaţii, supravegherea teritoriului, patrulare, desant, capacităţi de distrugere aeriană, navală şi terestră, inclusiv unităţi speciale care acţionează la sol”.

Pentru interceptarea traficanţilor de persoane ar putea fi nevoie de acţiuni de-a lungul coastei libiene, în porturi sau pe mare.

Ipoteza unei intervenţii terestre, negată la Bruxelles

Diplomaţi de rang înalt de la Bruxelles au negat ipoteza unei prezenţe militare la sol, în Libia, dar ziarul citat susţine că operaţiunile prevăzute în draftul strategiei implică prezenţa unităţilor militare terestre, pe teritoriul libian.

Comisia Europeană i-a cerut Înaltului Reprezentant al UE pentru Relaţii Externe, Federica Moderini, în urmă cu trei săptămâni, propuneri pentru o intervenţie militară care să destructureze reţelele de imigraţie ilegală. Conform britanicilor, Moderini încearcă să obţină un vot de sprijin în Consiliul de Securitate, unde Rusia ar putea avea obiecţii legate de o intervenţie în Libia. Moderini s-a deplasat în China, săptămâna trecută, scrie The Guardian.

Sursă: www.dcnews.ro