News

Uniunea Europeană, pregătită să-l plătească pe Elon Musk pentru a nu retrage sateliții Starlink de pe cerul Ucrainei

UE vrea să-l plătească pe Elon Musk, pentru ca acesta să nu-și retragă sateliții Starlink de pe cerul Ucrainei, pentru a nu lăsa frontul fără internet.
18.10.2022 | 08:37
Uniunea Europeana pregatita sal plateasca pe Elon Musk pentru a nu retrage satelitii Starlink de pe cerul Ucrainei
Elon Musk ar putea fi plătit de UE. Foto: Daily Star
ADVERTISEMENT

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a discutat cu jurnaliștii de la Politico despre acest subiect sensibil.

UE vrea să-i plătească facturile Starlink lui Elon Musk

Elon Musk pare să se fi supărat pe ucraineni după scandalul provocat pe Twitter în urmă cu câteva săptămâni. Atunci, Musk cerea Ucrainei să facă o pace cu Rusia prin care să cedeze teritorii. Valul de critici primit de Musk l-a determinat pe aceasta să anunțe, după câteva zile, că Starlink își va retrage sateliții de pe cerul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Ulterior, acesta a revenit și a anunțat că va ajuta în continuare Ucraina, însă doar în viitorul apropiat, pentru că ar avea facturi de sute de milioane de dolari pe an pentru a face acest gest.

”La naiba …. chiar dacă Starlink încă este în pierdere, iar alte companii obțin miliarde de dolari de la contribuabilii americani, noi vom continua să livrăm gratuit guvernului Ucrainei”, a transmis pe Twitter Elon Musk.

ADVERTISEMENT

Starlink a solicitat inclusiv guvernului american să plătească aceste facturi, pentru ca soldații și civilii ucraineni să aibă în continuare internet. Musk se plânge că operațiunea Starlink din Ucraina îl costă aproximativ 80 de milioane de dolari pe lună, sumă care poate ajunge la peste 400 de milioane pentru următoarele 12 luni.

Sistemul Starlink este vital pentru succesul armatei ucrainene, ruptă altfel de la comunicații într-un război modern. În acest sens, europenii și-ar dori să acopere ei facturile lui Musk, dacă SUA nu o vor face, pentru a nu risca o înfrângere a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, nu se împacă cu ideea că internetul Ucrainei e ajuns pe mâinile unei persoane ”superputernice”, aluzie la Elon Musk, care ”s-ar putea trezi într-o zi și spune: nu mai am chef și asta e. A doua zi ucrainenii s-ar putea trezi fără internet”.

Mai mult, scenariul prin care UE să plătească facturile capriciosului Elon Musk ar trebui luat în considerare, conform lui Landsbergis.

ADVERTISEMENT

”M-am gândit că este probabil mult mai bine să fie un acord contractual între, să spunem, o coaliție de țări care ar putea cumpăra un serviciu de la domnul Musk, serviciul Starlink, și să îl furnizeze ucrainenilor și să continue să îl furnizeze ucrainenilor”, a subliniat Landsbergis.

Josep Borrell a anunțat, la rândul său, că mai multe țări din UE ”s-au alăturat” acestui demers. ”Dacă se întâmplă în UE, este și mai bine. Nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla”, a transmis Borrell.

ADVERTISEMENT
Tags: