News

Uniunea Europeană vrea să interzică folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea în masă a oamenilor

16.04.2021 | 07:35
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale pentru supravegherea în masă a comportamentului social. Anunțul a fost făcut printr-un proiect de lege publicat online, transmite CNBC. 

Documentul de 81 de pagini arată că „supravegherea nediscriminatorie a persoanelor ar trebui să fie interzisă atunci când este aplicată într-o manieră generalizată, tuturor persoanelor, fără diferenţiere”. Metodele de supraveghere pot include monitorizarea şi urmărirea oamenilor în spațiul digital, dar şi în mediul fizic, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană vrea astfel să găsească o balanță între susţinerea inovării şi asigurarea faptului că inteligenţa artificială aduce beneficii celor 500 de milioane de locuitori ai săi.

Proiect de lege în Uniunea Europeană. Ce amenzi vor primi firmele care folosesc inteligența artificială pentru supravegherea în masă a oamenilor

Proiectul de lege mai prevede că „folosirea inteligenţei artificale pentru realizarea unui sistem de scor social, care se practică în China, ar trebui să fie interzisă”.

ADVERTISEMENT

„Comisia urmează să adopte cadrul de reglementare privind inteligenţa artificială miercuri, 21 aprilie 2021. Orice text pe care l-aţi putea vedea anterior nu este, prin definiţie, ”legitim ”- nu comentăm scurgerile de informaţii”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Companiile care dezvoltă inteligenţă artificială în şi în afara UE ar putea fi amendate cu 20 de milioane de euro (24 de milioane de dolari) sau cu 4% din veniturile globale dacă încalcă legile care nu au fost încă introduse.

ADVERTISEMENT

Omer Tene, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Profesioniştilor în Confidenţialitate, a declarat prin Twitter că legislaţia „reprezintă abordarea tipică de la Bruxelles a noilor tehnologii şi inovaţii. Când aveţi dubii, reglementaţi”.

„Mi se pare destul de dificil să înţeleg modul în care introducerea unor reglementări referitoare la inteligenţa artificială extrem de complexe şi extrem de inteligente pe o piaţă de nişă va avea vreun impact real asupra dezvoltării inteligenţei artificiale la nivel global”, a spus Samim Winiger, cercetător în domeniul inteligenţei artificiale la Berlin, Germania.

ADVERTISEMENT

Propunerile urmează să fie anunţate oficial săptămâna viitoare de către Comisia Europeană.