News

Uniunea Europeană vrea să știe cât pământ și câte animale avem! Se anunţă recensământ agricol

12.10.2020 | 11:37
Uniunea Europeana vrea sa stie cat pamant si cate animale avem Se anunta recensamant agricol
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană vrea să știe cât pământ și câte animale avem! Drept pentru care, România începe din acest moment un recensământ agricol de probă. Anunțul a fost confirmat chiar de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Date complete vom avea abia anul viitor atunci când va avea loc recensământul agricol oficial.

Rezultatul suntem obligați să-l raportăm Uniunii Europene. Acesta va servi ca indice pentru viitoarea Politică Agricolă Comună, una care ar putea ajuta foarte mult țara noastră. De altfel, ultimii ani au arătat că agricultura poate însemna un adevărat motor pentru România.

ADVERTISEMENT

”Anul viitor, în perioada februarie – aprilie 2021 va avea loc Recensământul General Agricol cu an de referință 2020 (RGA 2020). Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune a UE.

Cât pământ agricol are România

În anul 2018, UE a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă care a reprezentat aproape 40% din bugetul UE.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

În etapa de pregătire a Recensământului General Agricol, între 12-23 octombrie 2020, se va desfășura un recensământ de probă, în scopul verificării practice și îmbunătățirii aspectelor organizatorice și tehnice prin care se va evalua claritatea întrebărilor incluse în chestionar și se vor testa procedurile și instrumentarul de colectare a datelor de la exploatațiile agricole.

Recensământul de probă se realizează pe baza informațiilor colectate de la exploatațiile agricole selectate aleator, după metode științifice, din toată țara”, arată MADR într-o informare către presă.

ADVERTISEMENT

De ce este nevoie de Recensământ Agricol

Această cercetare statistică exhaustivă este atât de importantă încât, pentru neîndeplinirea la termen a obligaţiilor stabilite prin legislaţia UE, Comisia Europeană poate activa procedura de infrigement pentru un stat membru. Totodată, RGA – runda 2020 va furniza informaţii necesare pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile în domeniul agriculturii.

Sursa foto – hepta.ro

Trebuie specificat că pentru analiza şi elaborarea politicilor agricole, statistica oficială oferă un set de indicatori importanţi cum ar fi ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut (PIB), ponderea populaţiei ocupate în agricultură în totalul populaţiei ocupate şi valoarea producţiei agricole.

ADVERTISEMENT

Concret, acești indicatori oferă o descriere exactă a ceea ce înseamnă agricultura în ansamblul economiei naţionale. Mai mult de atât, se adaugă şi indicatorii care descriu situaţia pe activităţi agricole. Vorbim despre exploataţiile agricole, dotarea cu utilaje agricole, producţia vegetată, dar și efectivele de animale.

România, obligată să respecte cerințele UE

Vă readucem aminte că România, ca stat membru al Uniunii Europene, are obligaţia respectării legislaţiei europene îndomeniul statistic, precum şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură – FAO, conform cărora fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol o dată la 10 ani.

Sursa foto – hepta.ro

Interesant este că până să înceapă pandemia de coronavirus, autoritățile îți planificaseră achiziționarea a 25.000 tablete, pentru colectarea datelor. Unitățile urmau a fi folosite pentru recensământul populației și locuințelor din anul 2021, dar și recensământului General Agricol.

Interesant este că recensământul agricol, la fel ca cel al populației, dacă acesta va mai avea loc dată fiind pandemia, au reprezentat un nou motiv de contre între actuala guvernare și cea propusă de social democrați.

Recensământul agricol, motiv de înțepături între PNL și PSD

Executivul condus de Ludovic Orban a aprobat prin ordonanțe de urgență organizarea celor două proiecte. ”Domnule prim-ministru, vă rog să aprobaţi introducerea pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern a două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea recensămintelor pentru anul 2020-2021 de către Institutul Naţional de Statistică.

Este nevoie de reglementarea cadrului legal şi acest lucru ar fi trebuit iniţiat încă din 2018 şi suntem în mare întârziere cu măsurile pregătitoare în vederea organizării recensământului agricol, care ar trebui să înceapă în această toamnă şi recensământul populaţiei, care este programat pentru anul viitor. Sunt două anchete statistice extrem de importante pentru domeniu”, a declarat Ionel Dancă.

Sursa foto – JUSTINEL STAVARU / MEDIAFAX FOTO

În cele din urmă, premierul Ludovic Orban și-a dat acceptul pentru introducerea celor două proiecte de OUG, dar a ținut să întrebe: ”Ce au păzit ăştia din 2018?”. Pentru că nimeni nu răspundea, Dancă și-a asumat cuvântul și a continuat.

”Pur şi simplu au lăsat de izbelişte un proiect de lege în Parlament, care a nu avut nicio susţinere, nicio preocupare, iar la nivelul Guvernului se pare că au existat alte preocupări, mai puţin aceasta de respectare a unui angajament”, a transmis șeful Cancelariei primului ministru.

Cum arăta România agricolă în 2010

La ultimul recensământ agricol, cel din 2010, numărul exploataţiilor agricole a fost de 3859043, mai mic cu circa 14% faţă de cel înregistrat în 2002. Numărul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de 30698, cu 34,8% mai mare decât în anul 2002.

Reducerea numărului exploataţiilor agricole s-a datorat, în principal, comasării unor exploataţii agricole fără personalitate juridică. De asemenea, suprafaţa agricolă utilizată a exploataţiilor agricole a fost mai mică cu aproape 4,5% faţă de cea înregistrată în 2002.

De altfel, peste 60% din suprafaţa agricolă utilizată se afla în proprietatea exploataţiilor agricole. Suprafaţa agricolă neutilizată, înregistrată la Recensământul General Agricol 2010, inclusiv cea a unităţilor care nu au îndeplinit condiţiile de a putea fi considerate exploataţii agricole, a fost de 896 mii ha, iar suprafaţa agricolă în repaus a fost de 953 mii ha.

ADVERTISEMENT