Fotbal intern

Universitatea Craiova și perioada de glorie. Oltenii au avut jucători nominalizați la Balonul de Aur

04.02.2021 | 13:59
Universitatea Craiova si perioada de glorie Oltenii au avut jucatori nominalizati la Balonul de Aur
Universitatea Craiova și perioada de glorie. Oltenii au avut jucători nominalizați la Balonul de Aur
ADVERTISEMENT

În perioada sa de glorie, Universitatea Craiova a avut doi jucători nominalizați la Balon de Aur. Se întâmpla în sezoanele 1982-1983 și 1983-1984, iar jucătorii în cauză se numesc Costică Ștefănescu și Silviu Lung. La câțiva ani distanță, Rodion Cămătaru intra și el în această cursa pentru cel mai bun jucător din lume, dar era deja fotbalistul lui Dinamo.

Oltenii se gândesc cu nostalgie la perioadele de glorie apuse, mai ales că titlul se lasă așteptat în Cetatea Băniei de 30 de ani, iar echipa actuală a Universității nu dă motiv de satisfacție suporterilor pătimași.

ADVERTISEMENT

În ultimul joc, Craiova a câștigat la Iași, iar trupa alb-albastră și-a dat amintit cum să mai câștige în Liga 1, punând capăt seriei de șapte jocuri fără victorie.

Universitatea Craiova a avut doi jucători nominalizați la Balonul de Aur în perioada sa de glorie. Costică Ștefănescu și Silviu Lung au ajuns într-o listă în care acum nici măcar nu ne putem gândi să avem vreun jucător român

Craiova a fost mare în fotbalul internațional. Pe plan intern, Știința a cucerit inimile suporerilor prin fotbalul practicat și prin faptul că era o echipă „anti-sistem”, lucru rar întâlnit în fotbalul de dinainte de anul 1989. Universitatea s-a bătut cu Steaua și Dinamo pentru supremația în România, iar de câteva ori a și reușit să și câștige aceată bătălie.

ADVERTISEMENT

Totuși, memorabil rămâne sezonul 1982-1983, când Craiova nu a reușit să câștige titlul, dar a cucerit Cupa României și a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA, actuala UEFA Europa League, un lucru de neinmaginat în zilele noastre. Performanța a fost atât de apreciată, încât, în acel sezon, trupa lui Constantin Oțet dădea un jucător nominalizat la Balonul de Aur.

Revista France Football îl includea în lista celor 36 de fotbaliști și pe Costică Ștefănecu, căpitanul „Craiovei Maxima”. Acesta depășea 13 fotbaliști și se clasa pe locul 23, având același număr de puncte acumulate ca legendarul jucător italian Paolo Rossi. Titlul de cel mai bun jucător al lumii îi revenea lui Michel Platini, cel care evolua la Juventus.

ADVERTISEMENT

La doar un an distanță, Universitatea Craiova reprezenta din nou România în aceată ierarhie. De această dată vorbim despre Silviu Lung, fostul mare portar al Craiovei, al Stelei, dar și al echipei naționale. Într-o listă mai retrânsă de doar 26 de fotbaliști, Lung s-a poziționat pe 22.

  • 490 de meciuri a strâns Costică Ștefănescu în prima ligă a României
  • 419 partide are și portarul Silviu Lung în Divizia A
ADVERTISEMENT

Rodion Cămătaru a fost și el nominalizat în 1987, dar era jucătorul lui Dinamo. Locul patru a fost cea mai bună clasare a unui jucător român și era cea a lui Hagi. Adi Mutu, ultimul care a mai ajuns pe astfel de listă

În anul 1987, România avea din nou doi jucători pe lista de nominalizați pentru Balonul de Aur, după ce îi avusese pe Cornel Dinu și Florea Dumitrache în 1970.  Astfel, cu doi ani înainte de revoluție, fostul fotbalist al Craiovei, Rodion Cămătaru și Gheorghe Hagi erau pe lista, clasându-se pe 21. Ruud Gullit câștiga trofeul. Doi români au fost și în 1991, Belodedici și Hagi.

Hagi a fost un obișnuit al nominalizărilor la Balonul de Aur. Prima a fost în 1985, când „regele” avea 20 de ani. Au mai venit nominalizări în 1987, 1988, 1989, 1991 și 1994. Locul patru a fost cea mai sus treaptă pe care a urcat vreodată de un român, fiind chiar la ultima prezență a lui Gheorghe Hagi în acest clasament al France Football. Hristo Stoichkov s-a clasat pe primul loc, iar în fața lui Hagi au mai fost Roberto Baggio și Paolo Maldini.

Din păcate, țara noastră a mai avut doar un jucător care a mai fost prezent pe lista de nominalizări. În 2003, Adrian Mutu, tânărul atacant de la Chelsea, a fost poziționat pe locul 22 din 26 de fotbaliști. Un trofeu al Balonului de Aur a fot totuși câștigat de Romulus Gabor, însă acesta a fost la nivel de tineret, deoarece a fost desemnat cel mai bun jucător al Campionatului Mondial de Tineret din 1980, când România a cucerit bronzul. Dumitru Macri (Rapid – 1961), Dudu Georgescu (Dinamo – 1975, 1976 și 1977), Marcel Răducanu (Steaua – 1980) și Helmuth Duckadam (Steaua – 1986) au fost și el nominalizați la Balonul de Aur.


  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – Dinamo: 2,00 este cota pentru „ambele echipe marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT