Fotbal intern

Universitatea Craiova și play-off-urile din Liga 1. Cum s-au descurcat până acum oltenii în top 6

17.04.2021 | 14:00
Universitatea Craiova si playoffurile din Liga 1 Cum sau descurcat pana acum oltenii in top 6
ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova începe o nouă aventură în play-off. După ce au ratat titlul în ultima etapă a sezonului trecut, oltenii vor să se răzbune în acest sezon. FANATIK îți prezintă o statistică a play-off-urilor în care Bănia a avut o participantă. 

„Juveții” au șanse mari să-și treacă în palmares cel puțin un trofeu în actuala stagiune, mai ales că sunt aproape calificați în finala Cupei României, după ce au câștigat cu 3-0 în prima manșă a semifinalei cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

ADVERTISEMENT

Craiova și-a rezolvat și problema defensivei, fiind echipa cu cea mai bună apărare din România. Ba mai mult, statisticile arată că trupa lui Marinos Ouzounidis are cea mai tare apărare din istoria fotbalului românesc, luând în considerare sezoanele regulate. FANATIK a anunțat cum l-a convins Marius Constantin pe Mihai Rotaru să îi prelungească sezonul pe încă un sezon.

Universitatea Craiova și debuturile în play-off. Oltenii au ratat intrarea în top 6, la primul sezon cu noua organizare

Liga 1 a trecut la sistemul cu play-off și play-out în sezonul 2015-2016, însă Craiova a bifat o contraperformanță, nereușind să se califice între primele șase, astfel că au jucat în play-out. „Alb-albaștrii” ar fi putut juca chiar și în Europa League din play-out, dar au fost devansați de Poli Iași, echipă ce a evoluat în preliminariile celei de-a doua competiții europene.

ADVERTISEMENT

Prima calificare în play-off a Universității a venit în următoarea stagiune. Cu Gigi Mulțescu la cârmă, Știința se putea lăuda că a revenit printre „granzii” României. Debutul în play-off s-a făcut contra Astrei Giurgiu, pe 11 martie 2017, în deplasare. Partida s-a terminat 0-0, iar prima victorie avea să vină abia în a patra etapă a play-off-ului (FC Viitorul – U Craiova 0-1).

  • 2 victorii, 3 egaluri și 5 înfrângeri bifa Universitatea Craiova în primul sezon de play-off
  • 5 era locul ocupat de olteni la finalul play-off-ului
ADVERTISEMENT

Echipa din Bănie ridica nivelul în următorul an. Italianul Devis Mangia îi lua locul lui Gigi Mulțescu, iar jocul italienesc al Craiovei îi ducea pe Mitriță, Băluță și compania între primele șase. Primul meci din play-offf a fost tot contra Astrei, dar, de această dată, Universitatea se impunea la limită, 1-0. Alexandru Mitriță puncta și păstra punctele în Bănie. La finalul sezonului, Mangia a reușit performanța de a aduce primul trofeu la Craiova după o pauză de 25 de ani (n.r. Cupa României) și accederea pe podium după de 23 de ani.

  • 3 victorii,3 egaluri și 4 înfrângeri era bilanțul Craiovei în play-off-ul sezonului 2017-2018
  • 3 a fost poziția ocupată de „juveți” la final
ADVERTISEMENT

Play-off-ul din sezonul 2018-2019, unul dezamăgitor pentru U Craiova. Vânzarea unor jucători importanți și prima accidentare a lui Koljic, principalele motive

Continuitatea cu Devis Mangia pe bancă părea să fie rețeta succesului la Craiova. Tehnicianul ajungea aproape la doi ani ani petrecut în Bănie, însă lucrurile nu arătat atât de bine pe cât de preconiza. După accidentarea lui Elvir Koljic și plecările unor jucători ca Mitriță, Băluță sau Gustavo, jocul oltenilor a început să scârțâie.

Calificarea firească în play-off a venit, iar U Craiova a intrat în bătălia pentru titlul tot cu un meci contra Astrei Giurgiu. La fel ca în sezonul precedent, craiovenii s-au impus cu 1-0, iar marcatorul era „Dragonul” Elvir Koljic, cel care avea să se accidenteze grav pentru prima dată de la transferul la Craiova. Rezultatele slabe din acel play-off, combinate cu anumite probleme ale lui Mangia, au dus la îndepărtarea italianului și la primul „descălecat” al lui Corneliu Papură.

Universitatea Craiova a ratat podiumul, clasându-se pe locul 4, dar și finala Cupei României, fiind eliminată de Viitorul în semifinale. Până la urmă, constănțenii aveau să le facă un serviciu oltenilor, câștigând competiția, deoarece era singura soluție prin care Craiova ar fi putut participa în cupele europene în sezonul ce urma.

  • 4 victorii, 1 egal, 5 înfrângeri era statistica Științei din play-off-ul stagiunii 2018-2019
  • 2 antrenori au condus Craiova în meciurile contra primelor șase: Devis Mangia și Corneliu Papură

Aproape de titlu în play-off-ul sezonului 2019-2020. Cristiano Bergodi a reușit o serie incredibilă

Campionatul trecut al Ligii 1 a fost unul atipic. Pandemia de coronavirus a schimbat multe calcule și a dat peste cap viața multor echipe. Totuși, la Craiova, lucrurile s-au derulat într-un mod ciudat. Sezonul a început cu Papură pe bancă. Ulterior, „Papi” i-a cedat locul lui Victor Pițurcă, dar revenind ca „principal” la începutul anului 2020, reușind și calificarea în play-off.

De această dată, U Craiova nu a mai dat peste Astra în primul meci din competiția primelor șase echipe din Liga 1, ci peste Gaz Metan Mediaș, formație de care a trecut cu 2-1. Alexandru Cicâldău și Valentin Mihăilă erau marcatorii Craiovei, iar actualul component al lotului Științei, Marius Constantin, era cel care puncta pentru oaspeții de pe „Ion Oblemenco”. Doar un meci au mai jucat oltenii în play-off, înfrângerea cu 1-4 în fața FCSB-ului, până la pauza provocată de Covid-19.

Reluarea competiției după aproape trei luni i-a găsit pe „juveți” sub comanda lui Cristiano Bergodi, iar acesta reușea o serie incredibilă de șase victorii consecutive în play-off. Totuși, acest lucru a fost insuficient pentru câștigarea titlului. În „finala” pentru campionat, CFR Cluj s-a impus în Bănie cu 3-1 și i-a „suflat” Științei titlul.

  • 7 victorii și 2 înfrângeri a avut Universitatea Craiova în play-off-ul campionatului trecut
  • 30 de ani au trecut de la ultimul titlul câștigat de olteni

  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – Sepsi: 2,07 este cota pentru „Craiova nu pimeşte gol”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT