Fotbal intern

Universitatea Craiova și regula U21! Ce jucători au promovat oltenii în ultimii ani

14.09.2020 | 18:00
Universitatea Craiova si regula U21 Ce jucatori au promovat oltenii in ultimii ani
ADVERTISEMENT

Regula U21 le dă mari bătăi de cap antrenorilor din Liga 1. Meci de meci vedem juniori băgați în teren doar pentru a fi scoși după câteva secunde.

Introdusă în sezonul 2016-2017, această regulă a dus la o infuzie de jucători tineri în primul eșalon românesc. Totuși, FRF a decis ca un jucător sub 21 de ani este prea puțin, astfel că începând din anul competițional 2018-2019, echipele din Liga 1 sunt nevoite să înceapă partidele cu doi jucători U21.

ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova s-a împăcat cu ideea regulii U21, iar FANATIK îți prezintă o analiză a jucătorilor promovați de către olteni în ultimii ani.

Universitatea Craiova și regula U21! Introducerea normei l-a prins pe Gigi Mulțescu pe banca Științei

Federația Română de Fotbal a implementat regula U21 începând din sezonul 2016-2017, iar Craiova se poate lăuda fără probleme că a avut tineri de perspectivă mai mereu. Meritul este și cel al conducerii clubului, având o atenție sporită asupra Centrului de Copii și Juniori.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Mulțescu fusese numit antrenor principal în vara anului 2016, iar experimentatul tehnician nu a dezamăgit. A adus echipa în competițiile europene după foarte mulți ani. În ceea ce privește tinerii, Mulțescu este cunoscut pentru faptul că da șansa acestora să se remarce.

Așadar, Universitatea Craiova s-a bazat pe un grup destul de numeros de tineri în 2016-2017. Andrei Ivan era deja un titular de bază, în timp ce jucători ca Ștefan Vlădoiu (titular pe partea dreaptă a defensivei oltenilor), Alin Manea (ASU Poli Timișoara), Alexandru Popescu (ASU Poli Timișoara), Andrei Burlacu (Concordia Chiajna), Robert Petre (Universitatea Craiova II, debut în finalul stagiunii 2015-2016), Andrei Vlad (FCSB), Radu Bîrzan (Universitatea Craiova II), Jovan Markovic (Academica Clinceni) și Vladimir Screciu (Universitatea Craiova) prindeau primele minute în tricoul alb-albastru.

ADVERTISEMENT

Portarul Laurențiu Popescu debutase deja pentru Craiova, cu un an în urmă, însă a evoluat constant pentru Pandurii Târgu Jiu în play-out-ul 2016-2017. De remarcat că Ivan, Vlădoiu, Vlad, Markovic și Screciu sunt fotbaliști care evoluează și acum în prima ligă.

Devis Mangia nu a mai mers pe principiul jucătorilor tineri, însă a câștigat Cupa României la finalul stagiunii 2017-2018

Gigi Mulțescu a fost îndepărtat în vara anului 2017, în locul său fiind numit un antrenor italian, Devis Mangia. Acesta sosise în Bănie după experiența pe banca tehnică a reprezentativei U21 a Italiei și cu destul de multă experiență în primele două ligi italiene.

ADVERTISEMENT

Căpitan în primul meci, Andrei Ivan, în vârstă de 20 de ani pe vremea aceea, a fost vândut la Krasnodar, iar Mangia a fost nevoit să caute soluții pentru a acoperi regula U21. Tehnicianul a mers pe mâna lui Andrei Burlacu, care s-a dovedit o soluție foarte bună pe parcursul sezonului, dar și pe cea a lui Răzvan Popa (Gaz Metan Mediaș), adus liber de contract în toamna lui 2017 și Vladimir Screciu.

Câteva minute în tricoul echipei mari a Craiovei au prins și Lucian Buzan (Hermannstadt), Alex Popescu, dar și Valentin Mihăilă, fotbalist debutat într-un meci din Cupa României, pe 25 octombrie 2017, contra celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe. Universitatea Craiova, cu Devis Mangia pe bancă, a reușit să câștige Cupa României, după ce s-a impus, scor 2-0, în finala cu Hermannstadt.

valentin mihaila
Debutul lui Valentin Mihăilă în tricoul Universității Craiova

Stagiunea 2018-2019 a adus continuitate pe bancă, iar italianul a început sezonul cu partida din Supercupa României, cu CFR Cluj. Jovan Markovic, care revenea după o accidentare, Raoul Baicu (Astra Giurgiu), marcator în meciul cu RB Leipzig, din turul trei preliminar UEFA Europa League, Florin Borța (Petrolul Ploiești), Stephan Drăghici (Gaz Metan Mediaș) erau câteva nume noi care puteau să acopere problema regulii U21. De asemenea, Burlacu și Mihăilă prindeau din ce în ce mai multă experiență. Anul competițional s-a terminat cu Corneliu Papură la cârma echipei.

2019-2020, primul an competițional cu impunerea a doi jucători U21 pe teren.

„Papi”, binecunoscător al ceea ce înseamnă Centrul de Copii și Juniori al Universității Craiova, a adus și el câteva nume noi pe foaia de joc. Ștefan Baiaram și Vasile Constantin, jucători care fac și acum parte din lotul Științei, au fost primele apariții surpriză. Luis Nițu (Gaz Metan Mediaș) a fost un alt fotbalist promovat, însă Victor Pițurcă a fost cel ce a pus ochii pe atacantul de la echipa secundă, marcator și a câtorva goluri.

De asemenea, Valentin Mihăilă era titular incontestabil în echipa care s-a bătut până în ultimul meci pentru titlul de campioană, iar Ștefan Vlădoiu își clădea drumul spre postul de titular, fiind într-o „bătălie” constantă cu Ivan Martic, dar care s-a sfârșit prin plecarea jucătorului croat. Condusă de Cristiano Bergodi în finalul campionatului, Universitatea a pierdut „finala” pentru titlul, cu CFR Cluj, scor 1-3.

Actualul sezon nu a adus niciun debut al vreunui jucător U21, însă Ionuț Mitran (fundaș dreapta) și Marian Danciu (mijlocaș) sunt fotbaliștii propuși de Universitatea Craiova pentru noul an competițional. Ștefan Baiaram devine o certitudine, iar Mihăilă este unul dintre cei mai monitorizați jucători din lotul oltenilor.


  • (P) Cota BETANO pentru Viitorul Constanța – U Craiova: 2,57 este cota pentru „2 solist“. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT