News

Universitatea Oxford, primul vaccin anti COVID-19 cu rezultate impresionante! Ce mesaj au transmis cercetătorii

20.07.2020 | 17:43
Universitatea Oxford primul vaccin anti COVID19 cu rezultate impresionante Ce mesaj au transmis cercetatorii
ADVERTISEMENT

Universitatea Oxford a dezvoltat primul vaccin anti COVID-19 cu rezultate impresionante! Acesta este, conform cercetătorilor, sigur și declanșează un răspuns imun.

Studiile care au implicat 1.077 de persoane au arătat că injecția a dus la crearea de anticorpi și celule T care pot lupta împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Descoperirile sunt extrem de promițătoare, dar este încă prea curând să știm dacă acest lucru este suficient pentru a oferi protecție

Primul vaccin anti COVID-19 cu rezultate impresionante, marca Oxford

Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin. Vaccinul – numit ChAdOx1 nCoV-19 – este dezvoltat la o viteză fără precedent.

ADVERTISEMENT

Este produs dintr-un virus conceput genetic care determină răceala comună la cimpanzei. Acesta a fost puternic modificat, în primul rând, astfel încât nu poate provoca infecții la oameni.

Oamenii de știință au făcut acest lucru transferând instrucțiunile genetice pentru „proteina spike” a coronavirusului – instrumentul crucial pe care îl folosește pentru a invada celulele noastre – la vaccinul pe care îl dezvoltau.

ADVERTISEMENT

Aceasta înseamnă că vaccinul seamănă cu coronavirusul și sistemul imunitar poate învăța cum să-l atace. O mare parte din accentul pus pe COVID-19 s-a referit până acum la anticorpi, dar acestea sunt doar o „bucățică” a apărării noastre imune.

Anticorpii sunt proteine ​​mici realizate de sistemul imunitar care se lipesc pe suprafața virusurilor. Anticorpii neutralizanți pot dezactiva coronavirusul.

ADVERTISEMENT

Celulele T, un tip de celule albe din sânge, ajută la coordonarea sistemului imunitar și sunt capabile să detecteze care dintre celulele corpului au fost infectate, dar și să le distrugă pe acestea.

Nivelurile de celule T au atins valori maxime la 14 zile după vaccinare, iar nivelurile de anticorpi au atins maximum după 28 de zile.

Prof. Andrew Pollard, de la grupul de cercetare de la Oxford, a declarat pentru BBC: „Suntem foarte mulțumiți de rezultatele publicate astăzi, deoarece vedem atât neutralizarea anticorpilor, cât și celulele T.

Sunt extrem de promițătoare și credem tipul de răspuns care poate fi asociat cu protecția. Dar întrebarea cheie pe care toată lumea vrea să o știe este: funcționează vaccinul, doza pe care o oferă protecție … și suntem într-un joc de așteptare.

Studiul a arătat că 90% dintre oameni au dezvoltat anticorpi neutralizanți după o singură doză. Doar zece persoane au primit două doze și toate au produs anticorpi neutralizanți. Nu știm nivelul necesar pentru protecție, dar putem maximiza răspunsurile cu o a doua doză”

Nu au existat reacții adverse periculoase în urma administrării vaccinului, dar, cu toate acestea, 70% dintre persoanele studiate au prezentat fie febră, fie dureri de cap. Cercetătorii spun că acest lucru ar putea fi gestionat cu paracetamol.

Prof. Sarah Gilbert, de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, spune: “Mai este multă muncă de făcut înainte de a putea confirma dacă vaccinul nostru va ajuta la gestionarea pandemiei Covid-19, dar aceste rezultate timpurii țin promisiunea.”

Rezultatele de până acum sunt promițătoare, dar studiul nu poate arăta dacă acesta poate preveni oamenii să se îmbolnăvească sau chiar să-și diminueze simptomele de Covid-19.

Peste 10.000 de persoane vor participa la următoarea etapă a încercărilor din Marea Britanie. Cu toate acestea, studiul a fost extins și în alte țări, deoarece nivelurile de coronavirus sunt scăzute în Marea Britanie, ceea ce face dificil de știut dacă vaccinul este eficient.

Va avea loc un proces amplu la care au participat 30.000 de oameni în SUA, precum și 2.000 în Africa de Sud și 5.000 în Brazilia.

 

ADVERTISEMENT