ADVERTISEMENT
News

Universitățile nu se mai închid la 3 cazuri confirmate de infectare cu Covid-19. Anunțul ANOSR

Autor: Flaviu Popa | 28.09.2020 | 23:07
Universitățile nu se mai închid la 3 cazuri confirmate de infectare cu Covid-19. Anunțul ANOSR
Universitățile nu se mai închid la 3 cazuri Covid-19. Foto: Pixabay

Universitățile nu se vor mai închide la apariția a 3 cazuri confirmate de Covid-19, conform noilor reguli anunțate de președintele Alianței Naționale a Studenților.

ADVERTISEMENT

Unitățile de învățământ nu se vor mai închide la doar trei cazuri de Covid-19 confirmate în formații de studiu diferite, potrivit lui Horia Oniță.

Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a anunțat că decizia, în viitor, va fi luată de fiecare unitate de învățământ superior împreună cu DSP-urile.

ADVERTISEMENT

Universitățile nu se vor mai închide la 3 cazuri identificate de Covid-19

Când va fi luată această decizie va conta numărul de cazuri apărute, în funcție de cum sunt împărțite facultățile pe imobile, potrivit edupedu.ro.

Noua decizie a fost inclusă într-un ordin comun de ministru ce se află în lucru la Ministerele Educației și Sănătății, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Ordinul va conține în mare parte aceleași reguli stabilite anterior, dar se vor modifica unele lucruri cum ar fi clarificări privind cazarea din cămine și modificarea acelei reguli care prevedea că la trei cazuri de coronavirus/per universitate, se va închide toată instituția de învățământ superior. Regula aceasta nu avea nicio logică, fiindcă una este în preuniversitar când ai, în general, un singur imobil, alta este în universitar când ai mai multe facultăți împărțite în mai multe clădiri. Poți să ai și 10 imobile, ori nu are nicio logică să le închizi pe toate dacă apar trei cazuri. Astfel, în noul ordin, este prevăzut ca la apariția a trei cazuri confirmate de coronavirus, să aibă loc o discuție cu reprezentanții direcției de sănătate publică pentru a decide, în funcție de caz, unde vor fi suspendate cursurile, fie că este vorba de facultate/imobil/grupă/universitate”, a declarat Oniță pentru Edupedu.ro.

Legea va fi schimbată astfel, conform paragrafului B de la punctul 6: Criterii de suspendare a activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor în instituţia de învăţământ superior, în cazul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID-19

ADVERTISEMENT

b) La apariţia a 3 (trei) cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19, în formaţii de studiu diferite ale aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, se suspendă activităţile didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică la nivelul întregii instituţii, pe o perioadă de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.

De asemenea, ANOSR a cerut în acest început de an universitar ca locurile în cămite să fie suficiente pentru toți solicitanții. De asemenea, conducerile universităților trebuie să asigure condiții de igienă în cămine, în aceste vremuri afectate de pandemie.

ADVERTISEMENT

În ultimul rând, ANOSR se teme că universitățile vor crește semnificativ costul șederii în cămine, lucru care nu este agreat de studenți. „Sunt universități care vor să mărească taxa de cămin din cauza cheltuielilor pe care le au acum cu organizarea și materialele sanitare. Ministerul a garantat că nu va scădea subvenția pentru cămine și că universitățile vor primi bani din fonduri europene pentru achiziționarea materialelor sanitare, motiv pentru care noi nu vedem nicio justificare a universităților pentru creșterea taxei de cămin. Totuși, nu ne raportăm la confort aici, ci la reguli sanitare necesare”, a adăugat Oniță.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!