News

Universităţile vor fi plătite să-şi caute singure plagiatorii. „Există riscul muşamalizării”

Universitățile care au şcoli doctorale vor primi bani de la buget să verifice tezele de doctorat din perioada 1990-2016 pentru a depista eventualele cazuri de plagiat.
26.08.2021 | 13:07
Universitatile vor fi platite sasi caute singure plagiatorii Exista riscul musamalizarii
Cheltuieli mari ale universităților pentru verificarea tezelor de doctorat/ sursa coperti: aemdpc.ro / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul de ordin prin care reglementează verificarea tezelor de doctorat, act normativ pe care ministrul îl anunțase încă de la începutul acestei luni. Proiectul are însă mai multe probleme care riscă să facă din întregul proces o simplă formalitate birocratică.

În primul rând, tezele vor fi verificate chiar de către universitățile care le-au eliberat. În cazurile universităților în care s-a recurs pe scară largă la plagiat, precum Academia de Poliție, este îndoielnic faptul că acestea vor avea un interes să-și distrugă singure reputația dezvăluind toate cazurile de furt intelectual.

ADVERTISEMENT

De asemenea, procesul se anunță laborios și costisitor iar instituțiile de învățământ superior vor avea probleme de ordin logistic în a duce la bun sfârșit procesul de verificare, astfel că unele teze plagiate nu vor putea fi identificate nici măcar după procesul de verificare.

Tezele de doctorat, verificate după graficul stabilit de universități

(1) Instituțiile de învățământ superior care au eliberat diplome de doctor, conform prevederilor legale, în perioada ian.1990-iun.2016, au obligația să elaboreze o Strategie proprie de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat și să demareze activitatea de verificare a respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat. (2) Strategia proprie de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat menționată la alin (1) va fi elaborată și publicată pe site-ul fiecărei universități până la sfârșitul anului 2021”, se spune în primele două alineate ale articolului 1 din ordinul de ministru.

ADVERTISEMENT

Pentru punerea în aplicare a acesti strategii, fiecare universitate va trebui să înființeze o structură distinctă (serviciu/ birou) care să se ocupe de digitizarea și verificarea tuturor tezelor de doctorat, precum și formarea de formatori în etică și integritate. În momentul de față, o mare parte a tezelor sunt în format letric, neexistând și variante în format digital astfel că numai activitatea de transpunere riscă să consume mult timp.

Chiar și în cazul în care acestă dificultate ar fi surmontată, există dubii că procesul se va desfășura uniform întrucât articolul 2, alineatul (1) prevede: „Analiza tezelor de doctorat se realizează conform unei planificări stabilite de fiecare instituție de învățământ superior. Conducerea școlilor doctorale susține activitatea de verificare.” Practic, fiecare universitate își va stabili ritmul în care face verificările.

ADVERTISEMENT

Școlile doctorale cu probleme, implicate în verificări

În procesul de verificare vor fi implicate conducerile școlilor doctorale care, în unele cazuri, ele însele au fost incapabile să depisteze anterior cazurile de plagiat identificate ulterior de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Cel mai recent scandal de acest tip l-a avut ca principal protagonist pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, care este și șef al școlii doctorale de la Universitatea „Ovidius” din Constanța. În aceasă calitate, chiar el a coordonat nouă teze de doctorat care, ulterior, au fost invalidate de către CNATDCU pentru plagiat.

Ordinul de ministru mai stipulează că Ministerul Educației asigura finanțarea instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru verificarea tezelor de doctorat. Astfel, pentru anul în curs vor fi alocați 25.017.031 lei.

ADVERTISEMENT

Risc de mușamalizare a plagiatelor

Profesorul Mircea Dumitru, fost rector al Universității din București și ministru al Educației și actual vicepreședinte al CNATDCU, a anunțat că prevederile ordinului vor fi discutate în următoarea ședință a Consiliului. Acesta a precizat că ordinul de ministru nu va influența activitatea CNATDCU, care va rămâne în continuare cu atribuțiile legate de analiza plagiatelor.

În schimb, ordinul de ministru va crea dificultăți mari pentru universități, care vor trebui să aloce resurse umane și financiare considerabile pentru procesul de verificare. „Sursele bibliografice din care ar putea fi plagiate tezele elaborate (în anii 1990, mai ales) nu sunt digitizate. Volumul de muncă pentru digitizarea tuturor tezelor și a materialelor bibliografice ale acestor teze va fi enorm. Practic, sarcina aceasta nu va putea fi realizată satisfăcător”, a declarat Mircea Dumitru.

El a exemplificat prin faptul că vor trebui scanate documentele care apoi să fie comparate cu alte lucrări cu ajutorul unor softuri anti-plagiat. Calitatea scanării trebuie să fie foarte bună, iar utilizatorii softului vor avea nevoie de instruire specială. „Sarcini logistice uriașe vor determina (anumite) universități să abordeze superficial aceasta chestiune sau chiar să o mușamalizeze”, crede profesorul Dumitru. Acesta a adăugat că procesul de verificare ar trebui făcut pe o perioadă mai mare astfel încât rezultatul să fie „credibil, serios, relevant și util”.

Într-o declarație de presă susținută joi, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus că, pe baza ordinului său, toate tezele vor fi disponibile și în format digital, iar CNATDCU va continua să soluționeze sesizările privind cazurile de plagiat indiferent de rezultatele evaluărilor făcute în universități. După ce se vor încheia evaluările, tezele suspecte de plagiat vor ajunge tot pe masa Consiliului.

La finalul acestui proces, fiecare rector va asuma un raport prin care va preciza câte teze a analizat, la care sunt semne de întrebare și care sunt plagiate. Raportul rectorului se va constitui în sesizare către CNATDCU”, a declarat Cîmpeanu.

El a precizat că structurile nou înființate în universități pentru analizarea tezelor de doctorat vor putea fi folosite și pentru instruirea studenților, materanzilor și doctoranzilor în legătură cu respectarea normelor de redactare a lucrărilor academice. „Este prima oară când cineva oferă finanțare pentru etică academică (…) Partea de prevenire este o parte importantă a acestui proiect”, a mai spus ministrul Educației

Potrivit unei declarații a ministrului Sorin Cîmpeanu, făcută la începutul acestei luni, din 1990 încoace au fost eliberate peste 77.000 de titluri de doctor. Tot atunci, ministrul anunța că pentru fiecare teză verificată ministerul va plăti 50-60 de euro. Ordinul de ministru publicat miercuri nu prevede modul în care vor fi distribuite cele 25 de milioane de lei între univeristățile de stat.

ADVERTISEMENT