Odată cu prezidențialele, Republica Moldova organizează și un referendum în cadrul căruia alegătorii vor răspunde la întrebarea dacă susțin modificările constituționale care să permită Republicii Moldova să adere la Uniunea Europeană.
Autoritatea electorală de la Chișinău a validat până acum 11 candidaturi la cea mai înaltă funcție în stat. Actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, candidează pentru un nou mandat și va avea de luptat cu zece contracandidați.
Până în acest moment pe lista candidaților pentru președinția Republicii Moldova s-au înscris: Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate; Alexander Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova; Renato Usatîi, desemnat de formațiunea politică Partidul Nostru; Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei; Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni; Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei; Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni; Octavian Țîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”; Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni; Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni; Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni.
Sondajele de opinie arată că Maia Sandu conduce cursa pentru președinția Republicii Moldova, scrie România Liberă. Un sondaj publicat luni de firma Idata o arată pe Maia Sandu pe primul loc, cu 26,8% susținere, față de 12,7% pentru Usatîi și 11,2% pentru Stoianoglo.
De asemenea, sondajul arată că sprijinul pentru aderarea la UE se situează la 56% dintre alegători, alți 34% declarându-se împotrivă. Maia Sandu a condus eforturile pentru ca Moldova să adere la UE, iar anul trecut blocul de 27 de membri a fost de acord să lanseze discuții de aderare cu guvernul său.
Președinta statului moldovean a declarat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaturii pentru un nou mandat, că integrarea european a Republicii Moldova este misiunea acestei generații.
„Fiecare generație are misiunea ei. Cei dinaintea noastră au luptat pentru libertate, limba lor, autodeterminare… și riscau să-și piardă locul de muncă sau să fie arestați. Pentru generația noastră de democrație, aceasta integrează Moldova în familia largă europeană a păcii și prosperității durabile”, le-a spus Maia Sandu susținătorilor săi.
Mitingul Maiei Sandu a atras 3.000 de susținători, în vreme ce unul dintre principalii ei rivali, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, se adresa unui public de circa 100 de susținători într-o altă manifestație electorală organizată în Chișinău.
Alexandr Stoianoglo a fost concediat de Sandu pe motiv că „nu și-a desfășurat eforturile anticorupție cu suficientă vigoare”.
Stoianoglo este sprijinit de Partidul Socialist, partid de opoziție, pro-Moscova, care susține că nu se opune aderării la UE, dar o acuză pe Maia Sandu că a manipulat referendumul pentru a-și asigura un al doilea mandat.