News

Unul din trei români trăiește la limita sărăciei, iar 2 din 10 angajați trăiesc de pe o zi pe alta. Țara noastră, din nou la coada UE

România ajunge din nou pe primul loc într-un top nefast al Uniunii Europene, având cel mai mare procentaj al cetățenilor ce trăiesc la limita sărăciei.
19.10.2021 | 14:20
Unul din trei romani traieste la limita saraciei iar 2 din 10 angajati traiesc de pe o zi pe alta Tara noastra din nou la coada UE
Unul din trei români trăiește la limita sărăciei, iar 2 din 10 angajați trăiesc de pe o zi pe alta. Țara noastră, din nou la coada Europei. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

România ajunge, încă o dată, pe prima poziție, nedorită de altfel, într-un top al Uniunii Europene.

Conform celor mai recente date colectate de Eurostat, românii sunt cei mai expuși la sărăcie și la excluziune socială.

ADVERTISEMENT

Datele oficiale pentru anul 2020 arată că unul din trei români trăiește la limita sărăciei.

Situația nu arată deloc îmbucurător nici pentru România și nici pentru Bulgaria, care conduc de departe acest clasament european.

România are 35,8% dintre cetățeni la limita sărăciei, în vreme ce Bulgaria ne urmează cu 33,6%. Suntem singurele țări care au un procentaj mai mare de 30% în ceea ce privește riscul de sărăcie și de excluziune socială.

ADVERTISEMENT

Media europeană este de 21,9% – așadar, cam unul din cinci europeni are dificultăți economice în viața de zi cu zi. La celălalt capăt al clasamentului se află Cehia, cu 11,5% și Slovacia, cu 13,8%.

Barometrul Eurostat arată că femeile sunt ceva mai expuse riscului de sărăcie și de excluziune socială în România.

ADVERTISEMENT

În vreme ce 34% dintre bărbați trăiesc astfel, procentajul crește la 37,% în cazul femeilor.

Minorii și pensionarii sunt mai expuși sărăciei și excluziunii sociale, comparativ cu media națională.

Cam 4 din 10 tineri de sub 18 ani au o viață ce se situează la limita sărăciei. În același timp, 43,7% dintre bătrânii de peste 65 de ani își duc traiul de la o zi la alta.

ADVERTISEMENT

În mod interesant, statisticile Eurostat arată că apariția copiilor în familie nu schimbă prea mult riscul de sărăcie și de excluziune socială.

Gospodăriile fără copii suferă în proporție de 35,4% de riscuri de excluziune socială și de sărăcie. În cazul familiilor cu copii, acest procentaj crește ușor, la 36,1%.

Deși muncesc, românii sunt expuși riscului de sărăcie

Eurostat a analizat situația economică și prin prisma locurilor de muncă.

Nu surprinde pe nimeni că șomerii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și de excluziune socială, cam 8 din 10 români fără un loc de muncă trăind cu acest pericol în viață.

Poate și mai îngrijorător este faptul că ceva mai mult de 2 din 10 români trăiesc de pe o zi pe alta, cu toate că au un loc de muncă.

În paralel, în Uniunea Europeană, doar 1 din 10 cetățeni angajați trăiesc în pericol de sărăcie. Procentajul este ceva mai îmbucurător și la capitolul șomerilor, doar 66,2% trăind cu risc de sărăcie.

Mai bine de 3 din 10 români trăiesc la limita sărăciei. Sursa foto: Eurostat.
Mai bine de 3 din 10 români trăiesc la limita sărăciei. Sursa foto: Eurostat.

În general, angajații din România par să sufere cel mai tare. Țara noastră, cu 23,9% dintre angajați la limita sărăciei, este singura din UE care are un procentaj ce începe cu cifra 2. Multe țări au procentaje de sub 10% la acest capitol.

Chiar și bulgarii o duc mai bine ca noi la aceste capitole. Doar 16,5% dintre persoanele aflate în câmpul muncii se află la limita excluziunii sociale. Și șomerii în pericol sunt ceva mai puțini, doar 76,5%.

În mod curios, în Bulgaria apare o diferență în ceea ce privește riscul de sărăcie al familiilor cu și fără copii. Dacă 35,8% dintre gospodăriile fără copii sunt la limita sărăciei, procentajul scade la doar 31,5% în cazul familiilor cu copii.

Prospectele pentru România nu se anunță a fi prea pozitive, având în vedere ce ne așteaptă în următoarele luni.

Situația politică se deteriorează pe zi ce trece. Guvernul demis își continuă interimatul, în vreme ce șansele lui Dacian Cioloș să fie noul prim-ministrul al României sunt cât se poate de scăzute, acesta bazându-se doar pe votul propriilor colegi de partid.

Criza politică contribuie și la deteriorarea situației economice, și așa șubredă din cauza pandemiei. Cursul valutar riscă să treacă de 5 lei, dobânzile la credite cresc, iar instabilitatea politică prelungită va scădea credibilitatea țării în plan extern.

Iar această criză a apărut într-un moment cum nu se poate mai prost, nu doar din cauza pandemiei, ci și din cauza prețurilor din ce în ce mai mari la energie electrică și la gaze.

Românii se uită deja cu teamă la aceste explozii de prețuri, având în vedere că autoritățile încă nu sunt capabile să ofere măsuri de mitigare a acestor creșteri ale tarifelor la curent sau la gaze.

Astfel, riscul de sărăcie ar putea crește accentuat în România pe parcursul următorului an.

ADVERTISEMENT
Tags: