News

Unul dintre cei mai cunoscuţi comandanţi ai lui Putin a fost găsit mort. Circulă două versiuni legate de decesul său

Un important militar rus, despre care se spune că era şeful paraşutiştilor, a murit la doar 48 de ani, în circumstanţe destul de neclare.
29.03.2023 | 15:15
Unul dintre cei mai cunoscuti comandanti ai lui Putin a fost gasit mort Circula doua versiuni legate de decesul sau
Dmitri Lisiţki a fost găsit mort, avea 48 de ani
ADVERTISEMENT

Dmitri Lisiţki, comandantul parașutiştilor ruși și unul dintre cei mai cunoscuți comandanți ai lui Putin, a fost găsit mort, relatează Pravda Ucraineană. Circulă două versiuni în legătură cu moartea sa: una spune că s-a sinucis, în timp ce cealaltă afirmă că a fost ucis de Forțele Armate ale Ucrainei.

Lisiţki a supravegheat masacrul de la Ilovaisk

Bloggerul Egor Guzenko, care a servit sub comanda lui Lisicki, a fost primul care a scris despre moartea acestuia. Lisicki, în vârstă de 48 de ani, a fost comandantul Batalionului 1 de asalt al Regimentului 247 de asalt de gardă al armatei ruse. Bloggerul susține că a fost lichidat de ucraineni și că a fost o „răzbunare pentru Ilovaisk”, locul unde sute de soldați și voluntari ucraineni au fost ucişi în regiunea Donețk, în 2014, masacru pe care Lisiţki l-a supravegheat personal. „El a suferit pierderi grele anul trecut lângă Harkov”, susține Guzenko. Ulterior, presa ucraineană a raportat şi ea că Forțele Armate ale Ucrainei l-au ucis pe Lisicki.

ADVERTISEMENT

Presa rusă, pe de altă parte, susține că Lisicki și-a luat singur viața. Trupul său ar fi fost găsit cu o rană de armă în jurul orei 10 dimineața, pe 26 martie, în apartamentul său din Stavropol, pe strada Serova. Colegii săi susțin că Lisiţki a fost deprimat în ultimul timp și vorbea adesea despre moarte, probabil „din cauza plângerilor cu privire la acțiunile sale ilegale față de personalul său”.

Moartea locotenent-colonelului Dmitri Lisiţki, comandantul paraşutiştilor ruşi, a fost confirmată pentru portalul Baza şi de Aleksandr Tenkov, șeful Districtului Blagodarnenski al Teritoriului Stavropol, fără a preciza însă cauza decesului militarului.

ADVERTISEMENT

Lisiţki a participat la aproape toate războaiele începute de Rusia, în special în Abhazia, Daghestan și Cecenia. De asemenea, a comandat grupul tactic de luptă al regimentului 247, care a atacat unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei la Ilovaisk, în 2014.

În presa ucraineană, evenimentele de lângă Ilovaisk sunt numite „una dintre cele mai groaznice bătălii din istorie”. Lisiţki a primit titlul de Erou al Rusiei la începutul anului 2015, dar motivele pentru care i s-a acordat acest titlu nu au fost precizate oficial.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii afirmă că, în acord cu partea rusă, a fost organizat un „coridor verde” pentru retragerea armatei din Ilovaisk, dar în timpul retragerii armatei din oraș, soldații ruși i-ar fi atacat pe ucraineni cu arme grele. Drept urmare, potrivit cifrelor oficiale, 366 de soldați și voluntari ucraineni au fost uciși, 429 au fost răniți și 300 au fost capturați de ruşi.

Anterior, revista online 7×7 a scrise că un tânăr recrut în vâsrtă de 21 de ani, din Peciora, s-a sinucis într-o unitate militară din apropierea Moscovei. Potrivit publicației, cadavrul său a fost găsit lângă turnul de apă. Ministerul rus al Apărării nu a comentat această informație.

ADVERTISEMENT

De asemenea, deputatul Dumei de Stat, Maxim Ivanov, a anunțat moartea unui bărbat într-un centru de instruire din Elani, regiunea Sverdlovsk, care a fost mobilizat pentru a participa la SVO din Ucraina. Parlamentarul a precizat că recrutul a murit din cauza intoxicației cu alcool. Ministerul Apărării nu a confirmat această informație.

ADVERTISEMENT