Sport

Unul dintre cei mai cunoscuți handbaliști români s-a retras! Problemele medicale l-au făcut să renunțe!

27.07.2019 | 13:44
Unul dintre cei mai cunoscuti handbalisti romani sa retras Problemele medicale lau facut sa renunte
Laurentiu Toma. Jucătorul surprins în timpul unui contra atac

Laurenţiu Toma şi-a anunțat retragerea din activitate, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Constanța. Decizia a luat prin surprindere multă lume, dat fiind faptul că acesta trebuia să evolueze și în noul sezon al Ligii Zimbrilor. Handbalistul a transmis suporterilor că a luat această decizie în urma unui control medical în urma căruia medicii i-au recomandat să se retragă. Alături de fostul căpitan al echipei HCM Constanța, a fost prezent la conferința de presă și Nurhan Ali, fostul director sportiv al clubului de la malul mării.

Laurențiu Toma, sinonim cu istoria handbalului constănțean

“Este un moment greu pentru mine dar, toate lucrurile au un sfârşit! În urma unui control medical, medicii mi-au recomandat să îmi închei activitatea handbalistică.  Voi rămane alături de club şi de echipă”, a declarat Laurenţiu Toma la retragerea din activitate.

Handbalistul născut la Ploiești în 28 iunie 1981, a venit la Constanța la vârsta de 18 ani, echipă alături de care a debutat în sezonul 2001-2002 în cupele europene împotriva echipei Jugovic Kac. În acea dublă manșă, HCM Constanstanța, cu Toma pe teren, a reușit să întoarcă un deficit de 8 goluri în partida retur de la Constanța.În 2004, HCM Constanţa a obţinut o victorie de răsunet împotriva Barcelonei. În 2009, acesta a fost declarat cel mai bun handbalist din România.

A urmat o perioadă în care handbalistul a câștigat 9 titluri de campion național, 7 cupe ale României și 3 supercupe. Cu o echipă condusă din teren de Laurențiu Toma din postura de căpitan, alături de alți jucători precum George Buricea sau Marius Stavrositu HCM Constanța, a dominat autoritar handbalul masculin românesc pentru o bună perioadă de timp.

Unul dintre cei mai cunoscuți handbaliști români s-a retras! Problemele medicale l-au făcut să renunțe!
Laurentiu Toma in meciul de handbal masculin dintre Dinamo Bucuresti si HC Dobrogea Sud, din cadrul Ligii Nationale, desfasurat joi 2 martie 2017 in sala Dinamo din Bucuresti. Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES

Carieră internațională de succes! Al 3-lea marcator din Champions League!

Sportivul a avut evoluții constant bune în tricoul lui HCM Constanța în Champions League. Sezonul 2009-2010 a fost unul de referință, în care Laurențiu Toma a ocupat poziția a 3-a în topul marcatorilor din Champions League, cu 90 de goluri peste nume importante din handbalul mondial. HCM Constanța a ajuns în sezonul 2009-2010 până în optimile Champions League, sezon în care a reușit să obțină victorii importante împotriva unor echipe precum Montpellier HB sau Pick Szeged din Ungaria.

Ca urmare a performanțelor obținute și pentru devotamentul de care a dat dovadă, jucătorul a fost declarat cetățean de Onoare al municipiului Constanța. Pentru echipa națională de handbal masculin a evoluat în 133 de meciuri în care a înscris 339 de goluri. A participat cu România la campionatul Mondial din 2009.

Extrema dreaptă a evoluat din 2015 la noua echipă din Constanţa, HC Dobrogea Sud pe care a fondat-o alături de foştii săi colegi George Buricea şi Ionuţ Stănescu. Alături de această echipă a  obţtinut o cupă a româniei şi o supercupă.

Laurenţiu Toma urmează să ocupe funcţia de vice preşedinte în cadrul clubului încă din acest sezon. 20 de ani a evoluat Toma la Constanţa, fiind unul dintre cei mai  longevivi handbalişti români.