News

Unul dintre cele mai cunoscute clipuri de pe YouTube va fi șters. Suma imensă pentru care a fost cumpărat

Unul dintre videoclipurile emblematice de pe YouTube va fi șters, după ce a fost cumpărat pentru o sumă uriașă.
25.05.2021 | 14:54
Unul dintre cele mai cunoscute clipuri de pe YouTube va fi sters Suma imensa pentru care a fost cumparat
ADVERTISEMENT

Dacă ești un utilizator împătimit al YouTube, cu siguranță ai fost martor la diverse videoclipuri ”fenomen” ce au făcut istorie în online de-a lungul anilor.

Unul dintre aceste videoclipuri este chiar unul de la începuturile platformei video. Este vorba despre ”Charlie bit my finger – again”, un clip care îi are ca protagoniști pe Harry și Charlie Davies-Carr.

ADVERTISEMENT

Publicat pe 22 mai 2007 și cu o durată de doar 55,7 secunde, a reușit să devină un fenomen în anii de după publicare. În octombrie 2009, devenea cel mai vizualizat clip de pe YouTube, având la momentul respectiv în jur de 130 de milioane de urmăriri. În prezent, clipul are aproape 900 de milioane de afișări.

Odată cu aniversarea de 14 ani a videoclipului, a fost făcut și marele anunț despre viitorul acestuia.

ADVERTISEMENT

Creatorii videoclipului au decis să îl scoată la licitație sub forma unui NFT (non-fungible token). Licitația a debutat pe 22 mai și s-a desfășurat pe parcursul weekendului.

Suma uriașă plătită pentru videoclipul Charlie bit my finger

Câștigătorul licitației și viitorul proprietar unic al acestui videoclip a plătit 760.999 dolari pentru clipul de nici un minut.

ADVERTISEMENT

La momentul publicării acestui material, videoclipul este încă disponibil pe YouTube, însă a fost delistat. Mai poate fi accesat doar prin intermediul linkului direct.

Pe site-ul pe care a fost organizată licitația, mai apar alte câteva informații extra cu privire la viitorul videoclipului.

ADVERTISEMENT

În primul rând, cumpărătorul NFT-ului va avea posibilitatea de a crea o parodie pentru acest clip, cu însuși Harry și Charlie. Cumpărătorul poate chiar să și apară în acest video, dacă dorește.

În al doilea rând, site-ul specifică faptul că ”licitatorul câștigător va fi singurul deținător al NFT-ului Charlie bit my finger.” Nu este clar, însă, cine va deține în viitor drepturile de autor asupra acestui clip, arată gizmodo.com.

Cumpărătorul acestui videoclip va avea în sarcină, de acum încolo, să încerce să șteargă de peste tot de pe internet alte apariții ale clipului.

Charlie bit my finger nu este primul și cu siguranță nu va fi nici ultimul clip vândut ca NFT pe internet. Videoclipul Nyan Cat a fost vândut pentru aproximativ 590.000 de dolari, iar alte meme de referință din istoria populară a internetului s-au vândut, de asemenea, pentru zeci și sute de mii de dolari.

ADVERTISEMENT
Tags: