Din această vară se va deschide unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România. Acesta va străbate mai multe localități, iar peisajele sunt inedite.
Este vorba despre Transapuseana, unul dintre cele mai frumoase drumuri de la noi din țară. Acest drum este accesibil pe lotul I, iar cel de-al doilea tronson va fi deschis din această vară.
Lucrările pe drumul ce leagă autostrada Sebeș-Turda de Abrud și Apuseni, prin Aiud, ar urma să fie recepționate în august, potrivit autorităților, informează Alba24.ro.
De-a lungul traseului se află mai multe case tradiționale care au fost părăsite. Casele au acoperișurile țuguiate de paie și sunt răsfirate pe dealuri, la distanțe mari una de alta.
Inițial, drumul județean (DJ) 107I era cunoscut ca “Transalpina de Apuseni”. Ulterior, denumirea acestuia a fost schimbată în Transapuseana.
Această investiție este cea mai mare pe un drum județean din România. Proiectul este, în mare parte, finanțat din fonduri europene, iar valoarea sa totală depășește suma de 73 de milioane de euro.
Lungimea drumului este de 78 de kilometri. Acesta face legătura dintre municipiul Aiud (Autostrada A10) și zona Bucium – Abrud (DN 74).
De asemenea, drumul va avea 6.700 de kilometri pătrați de piste de biciclete, precum și 12.620 metri pătrați de trotuare. Vor mai fi 14 poduri noi, aproximativ 200 de podețe și 21 de stații de autobuz, conform sursei menționate.
Totodată, proiectul mai include peste 23 de kilometri de fundații adâncite și ziduri de sprijin, dar și mai bine de 73 de kilometri de șanțuri de beton.
Transapuseana urmează să lege mai multe localități din Munții Apuseni. Cei care vor să se bucure de peisaje vor străbate următoarele localități: Aiudul de Sus, Râmeț, Brădești, Geogel, Măcărești, Bârlești Cătun, Cojocani, Valea Barnii, Bârlești, Mogoș, Valea Albă, Ciuculești, Bucium, Izbita, Coleșeni, Bucium Sat. La final, ajunge în Bucium Cerbu.
Autoritățile speră că acest drum va revitaliza zona atât din punct de vedere turistic, cât și social. Se dorește redescoperirea zonei de către urmașii celor care locuiau acolo cu mult timp în urmă și care pot aduce schimbări.
Drumul este deja accesibil pe primul lot, după ce lucrările au fost recepționate la finalul anului trecut. Turiștii care străbat această zonă pot vedea peisaje mai puțin cunoscute, dar fascinante.