News

Unul dintre cele mai vechi spitale din România, scos la licitație pentru 100.000 de euro. Clădirea e mai ieftină ca un apartament cu două camere în orașele mari

Fostul sanatoriu TBC din Slatina va fi scos la licitație pentru 100.000 de euro, pentru că spitalul a ajuns o ruină. Cetățenii critică decizia.
03.10.2022 | 23:55
Unul dintre cele mai vechi spitale din Romania scos la licitatie pentru 100000 de euro Cladirea e mai ieftina ca un apartament cu doua camere in orasele mari
Spitalul TBC din Slatina. Foto: olttv.ro
ADVERTISEMENT

Spitalul a tratat zeci de mii de români de TBC în istoria sa, fiind amplasat în județul fruntaș la numărul de cazuri de infectare cu TBC din România.

Spitalul TBC din Slatina, scos la licitație

Potrivit Observatornews.ro, spitalul din Slatina a ajuns în paragină, astfel că e scos la licitație la preț de ”apartament”. Mai exact 100.000 de euro, mai puțin decât un apartament cu două camere în orașele mari din România.

ADVERTISEMENT

Oamenii sunt revoltați și acuză autoritățile locale că au un interes imobiliar ascuns. Spitalul a funcționat până în 2000, când o parte din clădire a fost retrocedată, potrivit sursei citate. Consiliul Județean Olt a rămas proprietar, totuși, pe un corp de clădire. Spitalul e evaluat acum la 100.000 de euro, dintre care 91.000 e valoarea terenului.

Ceva interes a fost din partea cuiva, că altfel nu-l lăsau să se ruineze. Nu trebuia să-l laşi în paragină pentru că şi cu uzina asta de aluminiu, la noi şi cu altele… se îmbolnăveşte lumea”, povestește o localnică.

ADVERTISEMENT

”Au crescut bălăriile de 10 metri în sus, deci nu are niciun semn să rămână nefolosită sau să facă ceva de calitate”, explică situația un bărbat care stă în zonă.

În condițiile în care de la spital în centrul orașului sunt doar 10 minute de mers pe jos, oamenii cred că în spatele acestei licitații stă, de fapt, un interes imobiliar ascuns.

ADVERTISEMENT

”În momentul în care acest imobil şi teren au fost date în domeniul public al judeţului Olt nu se mai desfăşurau activităţi medicale în acest imobil. Nu era aşa cum era acum, dar nu se mai puteau desfăşura activităţi medicale nici la data aceea”, a transmis Costinel Netcu, șeful serviciui patrimoniu CJ Olt.

Doctorul Victor Grecu, coordonator program TBC, a vorbit despre cifrele infectării cu TBC din România: ”În 2019, eu vă spun înainte de pandemie, data cea mai veridică, la nivelul României, era de 57 la suta de mii. În Europa e mult mai mică, mult mai mică”.

ADVERTISEMENT

În prezent, TBC-ul este tratat în 26 de spitale din România, în condițiile în care țara noastră are cei mai mulți bolnavi din Europa, peste 25.000 într-un an.

ADVERTISEMENT
Tags: