News

Unul dintre creatorii vaccinului Sputnik V a fost asasinat la Moscova. Savantul fusese premiat de Vladimir Putin

Inventator al vaccinului Sputnik V, asasinat la Moscova. Virusologul de 48 de ani a fost sugrumat în propriul apartament.
03.03.2023 | 18:50
Unul dintre creatorii vaccinului Sputnik V a fost asasinat la Moscova Savantul fusese premiat de Vladimir Putin
Inventatorul vaccinului Sputnik V a fost omorât
ADVERTISEMENT

Dezvoltatorul vaccinului rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, Andrei Botikov, a fost găsit mort, vineri, într-un apartamanet din zona de nord-vest a Moscovei. Informaţia a fost confirmată oficial de poliţiştii ruşi, care au adăugat că ucigaşul a fost prins.

Savantul a fost strâns de gât cu o curea

Andrei Botikov avea vârsta de 48 de ani şi era cercetător științific principal la Centrul național de cercetări pentru epidemiologie și microbiologie „N. F. Gamaleya”, care s-a ocupat de crearea vaccinului Sputnik V, împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Identitatea ucigașului nu a fost dezvăluită oficial, dar, în același timp, potrivit Iuliei Ivanova, asistent principal al șefului Direcției Centrale din Moscova a Comitetului de Investigații al Federaţiei Ruse, un cetățean în vârstă de 29 de ani a fost reţinut în legătură cu acest caz. Acesta s-a certat cu proprietarul apartamentului de pe strada Rogova, unde probabil stătea cu chirie, si, drept urmare, l-a sugrumat cu o centură,  a declarat aceasta.

Citând surse din anchetă, presa rusă scrie că ucigaşul era un prieten al omului de știință. Pe 1 martie, după o încăierare verbală, tânărul de 29 de ani l-a atacat pe Botikov, l-a prins de gât din spate și a început să-l strângă de gât până când acesta şi-a pierdut cunoştinţa.

ADVERTISEMENT

Andrei Botikov este co-autor al brevetului pentru vaccinul Sputnik V şi s-a numărat printre cei premiați de președintele Vladimir Putin, în iunie 2021, pentru dezvoltarea acestui ser. În ceea ce-l priveşte pe criminal, acesta şi-a recunoscut fapta şi va fi judecat pentru omor.

Vaccinul a fost înregistrat pe 11 august 2020 de către Ministerul Sănătății al Federației Ruse. El se bazează pe un vector adenoviral cu un fragment de material genetic SARS-CoV-2 încorporat în el, care conține informații despre structura proteinei spike a virusului.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Sputnik V este înregistrat şi a fost folosit în 67 de țări, printre care Brazilia, Argentina, Mexic, Kazahstan, Mongolia, Belarus, Moldova, dar şi în Ucraina. Majoritatea țărilor Uniunii Europene, SUA și Canada, China şi Australia și nu au recunoscut eficacitatea acestui vaccin şi nu l-au înregistrat.

Presa rusă a mai raportat că un bancher din umbră și fost consilier al lui Ramzan Kadîrov a murit şi el la Moscova, “în circumstanțe ciudate”. Piotr Chuvilin ştia unde îşi ascund banii liderii Ceceniei și oficialii ruși de rang înalt din securitatea statului, iar unele dintre aceste informații le-a oferit anchetatorilor.

ADVERTISEMENT

În seara zilei de miercuri, 1 martie, la Moscova, în împrejurări neclarificate pe deplin, Piotr Chuvilin a murit. El a fost în trecut consilier al preşedintelui Ceceniei, Ramzan Kadîrov, dar  ocupat şi funcţia de vicepreședinte al Incredbank din Rusia și a fost, de asemenea, coproprietar al Capital Trade Bank.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Vine iureșul total în România. Schimbare uluitoare a vremii
Vine iureșul total în România. Schimbare uluitoare a vremii
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați