News

Uraganele, intensificate de schimbările climatice. Ne așteaptă furtuni foarte puternice, pe fondul încălzirii oceanelor

Cum intensifică schimbările climatice uraganele. Excesul de căldură din oceane schimbă modul în care se formează și se dezvoltă aceste furtuni.
01.09.2023 | 08:03
Uraganele intensificate de schimbarile climatice Ne asteapta furtuni foarte puternice pe fondul incalzirii oceanelor
Căldura oceanului, umiditatea aerului, vântul - toate aceste ingrediente intră în joc în formarea uraganelor. Și toate acestea sunt afectate de schimbările climatice. Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra uraganelor precum Idalia, care a căpătat rapid amploare în Golful Mexic înainte de a ajunge miercuri în Florida. Cercetările sugerează că, pe măsură ce temperaturile cresc, este mai probabil ca furtunile să sufere o intensificare rapidă, definită ca o creștere a vitezei vântului  de  56 km/h în 24 de ore. Aceste schimbări rapide pot împiedica autoritățile locale și comunitățile aflate în calea unui uragan să aibă timp să se pregătească.

Schimbările climatice, factor agravant

Deoarece uraganele sunt alimentate de umezeala din oceane, în mod normal, acestea își pierd puterea destul de repede după ce ajung pe uscat. Dar, odată cu încălzirea globală, situația s-ar putea schimba, avertizează astăzi cercetătorii. În viitor, populațiile protejate anterior ar putea fi grav afectate. Numeroase studii au arătat deja o intensificare a uraganelor deasupra oceanului ca răspuns la schimbările climatice.

ADVERTISEMENT

Din ce în ce mai mulți oameni de știință fac legătura între fenomenele meteorologice și încălzirea globală. Conform observațiilor făcute asupra uraganelor recente, în special în Statele Unite, schimbările climatice agravează efectele furtunilor. Aceasta crește intensitatea acestor furtuni și reduce viteza cu care se deplasează.

Fenomenul El Nino și oceanele mai calde

În luna mai, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) a prezis un sezon de uragane „aproape normal” în Atlantic. Această prognoză s-a bazat în mare parte pe existența fenomenului meteorologic El Nino. El Nino dezamorsează formarea uraganelor prin creșterea circulației verticale a vânturilor, care determină coborârea aerului rece. Importul acestui aer „uscat și mai puțin încărcat cu energie” în inima unui ciclon tropical „îl împiedică să se întărească”, a explicat pentru AFP Allison Wing, cercetător la Florida State University.

ADVERTISEMENT

Însă, în august, agenția americană și-a ajustat în creștere previziunile, anunțând că sezonul va fi „peste normal”, pe baza condițiilor oceanice și atmosferice. Agenția a explicat că „temperaturile record de la suprafață în Atlantic” ar fi putut compensa efectele El Nino, nefavorabile uraganelor. „În ceea ce privește previziunile pentru acest sezon, este un an complicat, deoarece avem acești doi factori contradictorii”, a adăugat Allison Wing, scrie Le Point.

Furtuni mai intense

Pe 24 iulie, o baliză din largul extremității sudice a Floridei a înregistrat o temperatură a apei de 38,4 grade, mai ușor de asociat cu un jacuzzi decât cu oceanul, și care ar putea stabili un record mondial. „Apa caldă, atât la suprafața oceanului, cât și în adâncuri, acționează ca un combustibil care intensifică furtunile tropicale și uraganele”, spune Michael Mann, climatolog la Universitatea din Pennsylvania. „Acest lucru le permite să se consolideze mai repede și să atingă o putere maximă mai mare”.

ADVERTISEMENT

Uraganele au nevoie de un set specific de condiții pentru a se forma – dar atunci când o fac, căldura din oceane le permite să genereze vânturi mai puternice și maree mai mari. „Se poate spune că schimbările climatice sunt un joc de zaruri”, adaugă Allison Wing. „Scenarii foarte diferite rămân posibile pentru fiecare furtună, dar probabilitatea unei furtuni foarte intense este mai mare”.

De asemenea, schimbările climatice pot crește cantitatea de ploaie transportată de uragane, potrivit lui Andrew Kruczkiewicz, cercetător la Institutul de Cercetare pentru Climă și Societate de la Universitatea Columbia. „Cu cât atmosfera este mai caldă, cu atât mai mare este capacitatea de absorbție a apei”, ceea ce poate însemna mai multe precipitații, spune el. Persoanele care s-au refugiat în interiorul țării pentru a scăpa de un uragan ar putea fi în continuare confruntate cu condiții extreme, adaugă cercetătorul.

ADVERTISEMENT

Sezoane mai lungi ale uraganelor

Precipitațiile din timpul uraganului Ian din septembrie 2022 au fost majorate cu cel puțin 10% din cauza schimbărilor climatice, potrivit unor cercetări recente. Pe lângă intensitatea furtunilor, se pare că sezonul în care acestea se produc devine tot mai lung.

Perioada în care temperaturile de la suprafața oceanului favorizează formarea furtunilor tropicale începe mai devreme și se termină mai târziu, potrivit lui Michael Mann. Acest lucru pare să se verifice atât în Atlantic, cât și în Golful Bengal. Numeroase cercetări arată că schimbările climatice fac ca uraganele să devină mai periculoase, dar efectul lor asupra frecvenței lor este mai puțin clar și sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege acest lucru.

 

ADVERTISEMENT