News

Uriașă breșă de securitate la WhatsApp. Numerele de telefon a 360 de milioane de utilizatori, expuse

Noi probleme cu aplicația WhatsApp. O uriașă breșă de securitate a făcut ca numerele de telefon a 360 de milioane de utilizatori din 108 țări să fie expuse.
02.12.2022 | 09:33
Uriasa bresa de securitate la WhatsApp Numerele de telefon a 360 de milioane de utilizatori expuse
Scurgere uriașă de date la WhatsApp. 360 de milioane de numere de telefon ale utilizatorilor au fost expuse. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un fișier cu sute de milioane de numere de telefon ale utilizatorilor WhatsApp din întreaga lume a apărut la vânzare în urmă cu câteva zile pe un forum ”darknet”.

Scurgere uriașă de date la WhatsApp. 360 de milioane de numere de telefon ale utilizatorilor au fost expuse

Într-o primă fază, conform publicației Rival Times, se vorbea de aproape 500 de milioane de numere de telefon. Ulterior, o analiză a companiei de securitate cibernetică Check Point a redus numărul la 360 de milioane.

ADVERTISEMENT

Conform companiei amintite, acest fișier cu datele utilizatorilor WhatsApp a apărut pe forumul comunității de hacking BreachForums pe 16 noiembrie.

Inițial, persoana care l-a publicat a declarat că acesta conținea 487 de milioane de numere de telefon mobil ale utilizatorilor acestui serviciu Meta, dintre care aproape 11 milioane erau ale utilizatorilor din Spania.

ADVERTISEMENT

Între timp, Check Point a actualizat informația și a spus că este vorba despre ”numere de telefon active ”, a căror cifră scade la 360 de milioane de utilizatori proveniți din 108 țări.

În ciuda faptului că nu s-au divulgat informații cu privire la conținutul mesajelor schimbate de utilizatori, directorul tehnic al Check Point Software pentru Spania și Portugalia, Eusebio Nieva, subliniază că acest eveniment reprezintă ”o încălcare pe scară largă a securității unei aplicații mobile populare utilizate de milioane de oameni în întreaga lume”.

ADVERTISEMENT

Ce risc prezintă aflarea numerelor de telefon de către hackeri

Cei de la Check Point spun că fișierele au fost puse la dispoziție pentru vânzare pentru prima dată în ultimele patru zile și sunt distribuite gratuit în rândul infractorilor cibernetici.

Una dintre consecințele imediate ale acestei breșe de securitate este posibilitatea ca aceste numere să fie utilizate ca parte a atacurilor de phishing adaptate prin intermediul aplicației în sine, în special prin SMS, cunoscut sub numele de ”smishing”, și apeluri vocale sau ”vishing”.

ADVERTISEMENT

Dat fiind aceste aspecte, compania îndeamnă utilizatorii WhatsApp să fie ”foarte atenți la mesajele pe care le primesc și să fie precauți atunci când dau click pe orice link și mesaj partajat în aplicație”, avertizează Nieva.

ADVERTISEMENT