Sport

Ultimele trei Mondiale, dezastru financiar. Peste 11 miliarde de euro pentru stadioane goale sau în ruină!

30.07.2019 | 11:53
Ultimele trei Mondiale dezastru financiar Peste 11 miliarde de euro pentru stadioane goale sau in ruina

Africa de Sud, Brazilia şi Rusia au fost gazdele ultimelor trei ediţii ale turneelor finale de Campionat Mondial, organizate în 2010, 2014 şi 2018. Investiţiile făcute de fiecare din aceste ţări au fost uriaşe, un total de 11,1 miliarde euro, iar urmările acestor eforturi zguduie şi acum economiile acestor ţări, poate mai puţin cea a Rusiei, în mod dramatic a Braziliei şi la un nivel de plutire cea a Africii de Sud.

Urmări dramatice pentru Africa de Sud, Brazilia şi Rusia după organizarea de CM de fotbal

Africa de Sud a investit 4 miliarde în construirea stadioanelor, Brazilia 3 miliarde, Rusia 4 miliarde. Utilitatea sau mai degrabă inutilitatea acestor stadioane se vede abia acum, după ce au trecut ani de la organizare în Africa de Sud şi în Brazilia, pentru că Rusia abia a pus capăt Mondialului în 2018. Rusia este singura ţară din cele trei cu un oarecare profit imediat după încheierea competiţiei. Africa de Sud a avut nevoie de patru ani pentru a nu rămâne pe minus şi alţi trei pentru a intra pe un plus nicidecum spectaculos.

Brazilia este ţara cea mai afectată de organizarea Mondialului din toate punctele de vedere. Şi problema cea mai spinoasă o reprezintă stadioanele, pentru că efectiv utilitatea unora dintre ele în acest moment este aproape de zero. Cum ar putea fi altfel dacă s-au ridicat arene moderne la Pernambuco, Amazzonia Cuiaba sau Natal, localităţi unde fotbalul are echipă în a treia ligă în primele două cazuri şi în a patra la Natal! Incredibil este că în capitala ţării, Brasilia, fotbalul e foarte puţin important şi o parte a stadionului Manu Garrincha a devenit staţie de autobuze!

urmări organizare CM fotbal. Krestovski Stadium din Sankt Petersburg e o fericită excepţie de arenă mereu plină la meciuri şl după ce s-a încheiat CM din Rusia 2018
Urmări organizare CM fotbal. Krestovski Stadium din Sankt Petersburg e o fericită excepţie de arenă mereu plină la meciuri şl după ce s-a încheiat CM din Rusia 2018

Pe sud-africani i-a salvat rugbyul

Evident, acolo stadioane ultramoderne de peste 30.000 de locuri vor intra în ruină, pentru că nu au nici cea mai mică utilitate şi dezastrul financiar este total. În Africa de Sud situaţia a fost evitată prin faptul că rugby-ul este sport naţional şi stadioanele care au fost folosite pentru fotbal acum sunt pline la jocurile de rugby.

Însă, per total, fiasco este total. Pentru că după încheierea competiţiei pentru care au fost construite sau remodernizate foarte puţine stadioane îşi amortizează investiţiile din intrările la meciuri. Stadioanele sunt umplute în procente de 10 până la 40 la sută, cu foarte mici excepţii. În Rusia doar trei echipe au mulţi spectatori la meciuri pe noile arene: Spartak Moscova, Rostov şi Sankt Petersburg.