Alegeri 2024

Urmările amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale din România. Se cere invocarea Articolului 5 al NATO

Amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din România ar putea avea urmări extrem de grave. Se cere invocarea Articolului 5 al NATO.
06.12.2024 | 08:02
Urmarile amestecului Rusiei in alegerile prezidentiale din Romania Se cere invocarea Articolului 5 al NATO
Urmările amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale din România. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Amestecul Rusiei în primul tur al alegerilor prezidențiale din România ar putea declanșa un răspuns dur din partea NATO. După desecretizarea documentelor CSAT privind campania electorală a lui Călin Georgescu se cere invocarea Articolului 5 al NATO.

”Nu este exclusă activarea articolului 5”

NATO consideră atacurile hibride sau cibernetice asupra unui stat membru drept motive pentru invocarea Articolului 5, însă acest lucru este posibil doar când țările care fac parte din alianță se unesc împotriva agresorului.

ADVERTISEMENT

Această posibilitate a fost invocată și de către fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, care a analizat documentele desecretizate de către CSAT.

“Sunt câteva întrebări care au nevoie de răspunsuri, imediat. Dacă aceste breșe de securitate au fost rezolvate astfel încât, pe 8 decembrie, să avem alegeri corecte sau participăm la o construcție hibridă?

ADVERTISEMENT

Dacă se are în vedere activarea articolului 4 din Tratatul de la Whashington. (…) Jens Stoltenberg a menționat că în condițiile unui atac cibernetic împotriva unui stat NATO, nu este exclusă activarea articolului 5?”, a scris Cristian Diaconescu pe pagina sa de Facebook.

În astfel de cazuri, până la invocarea Articolului 5 al tratatului NATO, pentru început este activat Articolul 4 care spune că orice stat membru poate să ceară consultări cu partenerii atunci când îi este ameninţată securitatea.

ADVERTISEMENT

“Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi”, potrivit Articolului 4 al Tratatului Nord-Atlantic.

“Suntem gata să luăm măsurile necesare”

Abia apoi este invocat Articolul 5 care prevede că un atac asupra unui stat membru NATO înseamnă un atac împotriva întregii alianţe, iar răspunsul este colectiv. Acest articol se aplică şi atunci când este vorba despre atacuri hibride sau cibernetice.

ADVERTISEMENT

“Suntem gata să luăm măsurile necesare dacă este nevoie. Ce măsură, exact, depinde de natura atacului şi nu vom oferi niciodată potenţialilor adversari privilegiul de a defini exact care este pragul aplicării articolului 5”, a declarat Jens Stoltenberg, fost secretar general NATO.

Ministerul Român de Externe a transmis joi că i-a informat pe aliații României ”şi vom lua toate măsurile necesare pentru a ne proteja democraţia, securitatea naţională şi suveranitatea”.

ADVERTISEMENT